Linkovi

Nulta tolerancija za trgovinu ljudima - 2003-12-10


BiH je u junu bila svrstana u grupu 3, zbog niza razloga vezanih za sprječavanje, gonjenje i zaštitu. Naš zakon nam je dao mogućnost da, 3 mjeseca nakon objavljivanja izvještaja, i prije nego je predsjednik u septembru trebao donijeti odluku o smanjenju pomoći zemaljama, surađujemo sa zemaljama koje su u trećoj kategoriji. Veoma sam zadovoljan da je BiH bila među zemljama koje su poduzele veoma značajne korake ka poboljšanju situacije -- zabilježeno je povećanje sudskih postupaka, pojačanje suradnje s nevladinim organizacijama, rad na obrazovanju. Ne kažem da u BiH i dalje ne postoji problem, ali test je bio da li poduzimaju dodatne značajne napore, što su oni i učinili, kaže John Miller.

Britanski list The Independent je prije dva dana objavio izvještaj o postojanju 130 bordela na Kosovu, čiji su klijenti između ostalog, kako se navodi, i pripadnici KFOR-a i međunarodne policije. U izvještaju se također navodi da je Kosovo centar trgovine djece i žena, uglavnom iz Moldove, Ukrajine i Albanije. Šta se u tom pravcu poduzima s obzirom da je na Kosovu znatan broj američkih i gradjana drugih zemalja u različitim misijama mira, stabilnosti i demokratizacije regiona?

Gospodin Miller ističe da je njegov ured krajem prošlog mjeseca poslao telegram svim američkim ambasadama i pisma ne-vladinim organizacijama i vladama širom svijeta pozivajući ih da prikupe bilo kakve informacije o trgovini ljudima i dodaje:

Poštena je procjena da su širom svijeta vojne snage, mirovne snage i humanitarni radnici, te radnici koji rade pod ugovorom, u više navrata bili umiješani u aktivnosti koje potpomažu krijumčarenje. Ne mislim da tu ima ikakve sumnje. Stoga je obaveza svih vlada koje imaju osoblje u takvoj vrsti situacije da svom osoblju jasno stave do znanja da tu postoji politika takozvane nulte tolerancije, kaže gospodin Miller.

John Miller takodjer dodaje da je američko ministarstvo odbrane trenutno upravo u tom procesu, a to je da svom američkom vojnom osoblju da do znanja da za takve aktivnosti nema tolerancije. On kaže da je njegov ured posljedjih mjeseci bio uključen u trening za osoblje koje radi na ugovor i koje je povezano s misijama očuvanja mira, a čiji je cilj bio da se naglase opasnosti trgovine ljudima, upozoravajući ih da se ne uključuju u takve aktivnosti.

Što se tiče navoda o umiješanosti vladinih zvaničnika u Crnoj Gori i ostalim zemljama širom svijeta u lanac trgovine ljudima, gospodin Miller kaže da je umiješanost vlada jedan od većih problema. Trgovina ljudima se često nastavlja, jer se tolerira. Što se tiče seksualnog roblja, koje se često vezuje s prostitucijom, on kaže da u zemljama u svijetu vladini zvaničnici taj problem ili toleriraju, jer im zakoni to dozvoljavaju, ili ponekad zaobilaze vlastite zakone.

XS
SM
MD
LG