Linkovi

Goreova podrška Deanu fokus demokratske debate - 2003-12-10


Kandidati su se okupili u Durhamu u saveznoj državi New Hampshire, na posljednjoj debati prije predizbora u Iowi 19 i New Hampshire-u 27 januara. Oni su se u debati usmjerili protiv Howarda Deana, koji dvocifrenim brojem vodi u istraživanjima javnog mijenja u New Hampshireu. Ta podrška od strane Al Gorea je nadsjenila sinoćnju debatu.

Ukoliko ste uznemireni time što me je podržao Al Gore, onda napadajte mene, a ne njega. Al Gore je isuviše mnogo radio 2000-te da bi izgubio na izborima, kada mi zapravo nismo ni izgubili izbore od G.W. Busha. Stoga smatram da on ne zaslužuje da ga itko ovdje napada, rekao je Howard Dean.

Za mene to znači izaći pred američki narod i saslušati ga. Predstoje veoma važni izbori i njih neće odlučiti podrške, već nacionalna sigurnost. To će značiti suočavanje s G.W. Bushom i njegovim neuspjehom da na zadovoljavajući način izvrši svoju obavezu glavnokomandujućeg oružanih snaga, njegov neuspjeh da američki narod sačuva od 11 septembra, njegov ulazak u rat bez opravdanja nakon 11 septembra, rekao je Wesley Clark.

Debata je uključivala i najnovije napade protiv politike Bushove administracije vezane za Irak.

Ova politika nije o kompaniji Haliburton, već o Iraku, o iračkom narodu, o ulozi Amerike u ratu protiv terorizma i onome što američka adminsitracija zapravo radi izlažući Ameriku većem riziku, izlažući naše vojnike većem riziku, i čineći naše šanse za uspjehom sve udaljenijim. Jedini način da se bude uspješan je Ujedinjenim narodima dati pun autoritet za obnovu Iraka i transformaciju vlade u toj zemlji. Čineći to, uklonićemo osjećaj američke okupacije i američke snage više neće biti meta napada, rekao je John Kerry.

Ukoliko osovina zla, Sadamovi lojalisti i teroristi koji s njima rade pobjede, Irak će biti haotičan, region će biti haotičan--a mi to možemo izmijeniti, riječi su Joe Liebermana.

Bilo je dakle očigledno da postoje velika razilaženja među kandidatima o tome kakva bi buduća američka politika prema Iraku trebala biti i šta je potrebno da vojska u fazama izađe iz te zemlje.

XS
SM
MD
LG