Linkovi

Uredjenje Mostara nije lokalno pitanje - 2003-12-10


Ni druga Komisija za izradu novog Statuta Grada Mostara nije uspjela postići konsenzus o načinu budućeg uređenja grada Mostara. Predsjedavajući Komisije, Norbert Winterstein, nakon završetka njenog rada, danas je na pres-konferenciji naglasio kako pitanje Mostara nije lokalno, nego je riječ o pitanju koje je na dnevnom redu za stupanje BiH u Evropsku uniju.

Norbert Winterstein je podsjetio da je Mostar još uvijek podijeljen grad, te da je dosadašnji Prelazni Statut ostao samo komad papira, čija svrha nikada nije provedena.

Rekao je da je Komisija pod njegovim predsjedavanjem uradila nacrt novog Statuta, koji je samo ram unutar kojeg se problemi Mostara mogu riješiti.

WINTERSTEIN: «Ja vam odmah mogu reći da mi nismo postigli dogovor po svim pitanjima, ali mislim da smo na dobrom putu, iako naš cilj nismo postigli.»

Gospodin Winterstein je naglasio da je konsenzus između predstavnika šest stranaka i tri naroda postignut uz ostalo oko zaštite vitalnih nacionalnih interesa, ukidanja pozicije dogradonačelnika, što je vodilo paralelizmima, da gradonačelnik i čelnici Gradskog vijeća ne budu iz istog naroda, te oko jedinstvenog budžeta.

Međutim, oko pitanja nadležnosti, većina članova Komisije smatrala je da sve nadležnosti trebaju biti predate gradu, osim predstavnika SDA, koja se zalaže da neke ostanu opštinama. To je dovelo do pitanja da li ukinuti opštine ili ne, oko čega nije bilo saglasnosti.

Winterstein kaže da konsenzusa nije bilo ni oko izbornog sistema. Sporno je bilo da li će Mostar biti jedna izborna jedinica, što želi HDZ ili više njih, za šta su se na razne načine zalagale druge stranke. Predsjedavajući Komisije, Norbert Winterstein smatra da uređenje Mostara nije lokalno pitanje.

WINTERSTEIN: «Pitanje Mostara je na dnevnom redu za stupanje u Evropsku uniju, što znači da mi nismo ovdje razgovarali i pregovarali o jednom lokalnom pitanju, već da smo razgovarali o pitanju koje je od velikog značaja i za BiH.»

Gospodin Winterstein je rekao da će sada o radu Komisije dostaviti izvještaj visokom predstavniku, koji bi do kraja januara trebalo da donese odluku o daljnim potezima u vezi sa uređenjem Mostara. Vremena nema mnogo, jer su za naredni oktobar zakazani lokalni izbori.

XS
SM
MD
LG