Linkovi

Mladen Ivaniă u Bruxellesu: Sada je na nama, a ne na njima - 2003-12-09


Buduănost Balkana je u okviru Europske unije - zaključili su ministri vanjskih poslova EU, njihove kolege iz zemalja regiona, kao i Visoki predstavnik za BiH, đef misije UN na Kosovu, te predsjednik Europske komisije i Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost, na prvom forumu EU-Balkan, odrţanom u Bruxellesu.

Ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Albanije su, prvi put nakon Solunskog samita, bili u prilici informirati zvaničnike EU o progresu načinjenom na polju reformi u svojim zemljama.

Gledajuăi u pravcu ţeljenog članstva u Uniji, predstavnici zemalja regiona i dalje u procesu stabilizacije i pridruţivanja vide najbolji put pribliţavanja Uniji - procesa koji ovisi od stepena ispunjavanja "Kriterija iz Kopenhagena" i uvjeta uspostavljenih Procesom stabilizacije i pridruţivanja. Zapadni Balkan ostaje opredijeljen, prema ministrima vanjskih poslova, punoj suradnji sa Hagom, implementaciji Rezolucije 1244 Vijeăa sigurnosti o Kosovu i Daytonskom mirovnom sporazumu u Bosni i Hercegovini.

Da region nezaustavljivo napreduje ka Uniji, dokazuju i procesi koji su u toku: prezentiran je pozitivan zavrđni izvjeđtaj Europske komisije o Bosni i Hercegovini (Izvjeđtaj o izvodljivosti), a radi sa na sličnom dokumentu za Srbiju i Crnu Goru. Sporazumi o stabilizaciji i asocijaciji Hrvatske i Makedonije sa Unijom su u toku ratificiranja u nacionalnim parlamentima europskih članica, eksperti Komisije razmatraju hrvatski zahtjev za prijemom u članstvo, dok je Makedonija podnođenje sličnog zahtjeva najavila za februar naredne godine.

Komentirajuăi stav Vijeăa ministara Unije da se Sarajevo poziva da do ljeta naredne godine finalizira sve "nedovrđene poslove", kako bi pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruţivanju mogli otpočeti u drugoj polovini 2004., Ivaniă kaţe: Europska unije je saopđtila đesnaest uslova koje BiH mora ispuniti da bi uđla u pregovore. Mi smo sami rekli da smatramo da bi bilo izuzetno bitno da se to uradi do jula, buduăi da bi onda mogao sadađnji sastav Europske komisije, prije izbora nove Komisije, da objavi početak pregovora. To je za nas bitno, jer u sadađnjem sastavu Komisije ima mnogo dobrih poznavalaca prilika koji ăe sigurno, ukoliko mi ispunimo svoj dio posla, biti spremni da nam pomognu da otvorimo novu fazu odnosa s Unijom - početak pregovora o stabilizaciji i pridruţivanju".

Prema ministru Ivaniău, za EU je "prioritet svih prioriteta" borba protiv organiziranog kriminala, trgovine ljudima, jačanje institucija pravosudja i unutrađnjih poslova.

Kakvu poruku europskih ministara Ivaniă nosi u Sarajevo?

"Pozitivna orijentacija i ohrabrenje da treba da dovrđimo posao, ali i jasan stav: ako ne ispunimo sve đto smo obeżali, nema sljedeăe faze u procesu pridruţivanja. Dakle, sada je na nama, a ne na njima", rekao je đef bh diplomacije, Mladen Ivaniă, nakon ministarskog susreta u Bruxellesu.

XS
SM
MD
LG