Linkovi

Ivo Sanader mandatar nove vlade u Hrvatskoj - 2003-12-09


Hrvatski predsjednikStipe Mesić zatražio je od lidera HDZ Ive Sanadera da oformi novu vladu. Stranka gospodina Sanadera je na prošlomjesečnim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj osvojila najviše mandata - 66. Za većinu u Saboru koji broji 152 mjesta, HDZ-u je potrebna podrška drugih partija. Hrvatska Seljačka Stranka je prošle sedmice saopštila da se neće pridružiti HDZ-u u koaliciju, ali je rečeno da će njihovi članovi podržati nacionaliste kada im se stavovi budu slagali. Gospodin Sanader ima 30 dana da Saboru predloži sastav nove vlade.

Nakon prošlomjesečnih izbora, gospodin Sanader je izjavio da njegova stranka više nije ona tvrda nacionalistička i izolacionistička stranka kakva je bila u vrijeme Franje Tudjmana.

U Brusselsu, ministri vanjskih poslova Evropske Unije su upozorili Hrvatsku da uloži sve napore da zadovolji sve standarde EU i kriterije za prijem - ako se i dalje nada da će postati članicom EU. Posebno su kao značajni kriteriji napomenuti saradnja sa Haškim tribunalom i poštovanje prava manjina i povratak izbjeglica.

XS
SM
MD
LG