Linkovi

Odvojene eksplozije ispred dvije američke vojne baze - 2003-12-09


Odvojene eksplozije desile su se danas pred jednom džamijom u Iraku i dvije američke vojne baze. U eksploziji pred sunitskom džamijom u Bagdadu, nakon jutarnje molitve poginula su tri iračka civila. Nekoliko sati kasnije drugi napadač samoubica je aktivirao automobil bombu pred američkom vojnom bazom na sjeveru Iraka, pri čemu je 58 američkih vojnika povrijedjeno.

Takodjer danas, manji vojni helikopter je imao takozvano tvrdo prizemljenje, u blizini Falluje. Nije bilo povrijedjenih, a svjedoci kažu da je moguće da je helikopter pogodjen granatnim projektilom. Iračko upravno vijeće je jednoglasno donijelo odluku o istjerivanju članova iranske opozicione grupe sa sjedištem u Iraku Narodni mudžahedini do kraja mjeseca.

U isto vrijeme je generalni sekretar NATO saveza George Robertson izjavio da savez vjerovatno neće proširiti svoju ulogu u Iraku, dok se koncentrira na proširenje mirovne misije u Afganistanu. On je u današnjoj izjavi za britanski radio rekao da je moguće da će u nekom trenutku naredne godine NATO igrati veću ulogu u Iraku.

XS
SM
MD
LG