Linkovi

Zbog sigurnosti bez nacionalnih obilježja? - 2003-12-09


Američki atletičari koji će učestvovati na Olimpijskim igrama u Ateni sljedeće godine moguće je da će, kada nisu na atletskoj stazi, iz predostrožnosti odustati od odjeće u crvenoj, bijeloj i plavoj boji ili od bilo čega što ima znak U-S-A.

Još uvijek nije sasvim jasno da li će ova politika, zasnovana na sigurnosnim razlozima biti i zvanično usvojena. Zvaničnici Atletskog saveza Sjedinjenih Država došli su na ovu ideju tokom nedavno održanog petodnevnog sastanka u Greensboru u saveznoj državi Sjeverna Karolina. Glasnogovornica Atletskog saveza je jučer izjavila da je odluka o tome u nadležnosti Olimpijskog komiteta Sjedinjenih Država.

Ukoliko odluka bude usvojena, rekao je trener muške atletske reprezentacije George Williams atletičari će dresove sa bojama Sjedinjenih Država nositi tokom takmičenja i dodjele medalja. Trener Williams je također izjavio da je američkim atletičarima rečeno da zastavu ne drže isuviše visoko i da na sebe ne skreću pažnju. Ipak, po mišljenju trenera Williamsa biće teško za američke atletičare odjevene u kratke pantalone živopisnih dezena i bijele tenisice da budu neupadljivi.

Grčka je u obezbjeđenje igara uložila 750 miliona dolara što je preko tri i po puta više nego što je u tu svrhu potrošeno za Olimpijske igre u Sydneyu 2000. god.

XS
SM
MD
LG