Linkovi

Uoči sastanka PIC-a u Briselu - 2003-12-09


Ekonomski stručnjaci iz zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC), međunarodnih finansijskih institucija i agencija za pomoć, uključujući Svjetsku banku, MMF, UNHCR i OSCE, kao i predstavnici bh. vlasti, sastat će se sutra u Briselu pod predsjedavanjem visokog predstavnika Paddyja Ashdowna kako bi raspravljali o statusu ekonomskih reformi u BiH i postigli konsenzus o koracima koji se moraju poduzeti kako bi se stvorila radna mjesta i podigao životni standard u naredne dvije godine. Predsjedavajući Vijeća ministara Adnan Terzić, koji će predvoditi bh. delegaciju na dvodnevnom zasjedanju PIC-a, kazao je na press konferenciji u Sarajevu da će sutra, prvog dana zasjedanja, bh. izaslanstvo predstaviti razvojnu srednjoročnu strategiju BiH do 2007. godine, a da će drugog dana sastanka PIC-a najviše riječi biti o reformskim procesima u BiH, uključujući i reformu javne uprave.

Govoreći o prezentaciji reformskih mjera bh. vlasti, predsjedavajući Vijeća ministara je kazao kako će upoznati članove PIC-a da se BiH nalazi u prijelaznoj fazi od pune ovisnosti od OHR-a prema samostalnom radu domaćih vlasti. Po njegovim riječima, članovima PIC-a na sastanku u Briselu bit će predstavljen i akcioni plan Vijeća ministara BiH za provedbu mjera potrebnih za početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji.

Terzić je napomenuo kako je Vijeće ministara 16 prioritetnih tačaka iz Studije izvodljivosti EU razradilo kroz 45 konkretnih mjera s preciznim rokovima i zadacima ističući kako vjeruje da je ove mjere moguće provesti do sredine iduće godine.

XS
SM
MD
LG