Linkovi

Tužba BiH protiv Srbije i Crne Gore - 2003-12-09


Predstavnici zajedničke komisije Narodne Skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske nisu na današnjoj sjedniciu Banjaluci postigli saglasnost o tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za genocid tako da će o deklaraciji usvojenoj tim povodom na entitetskom parlamentu konačnu riječ dati Ustavni sud Republike Srpske.

Pošto bošnjački članovi zajedničke komisije Narodne Skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske nisu odustali od zaštite vitalnog nacionalnog interesa u slučaju tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za genocid pred međunarodnim sudom pravde u Hagu o ovom pitanju će se izjasniti Ustavni sud Republike Srpske.

Izjavio je danas u Banjaluci, nakon prve sjednice ove Komisije, predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske, Dragan Kalinić precizirajući da srpska strana insistira na realizaciji pred parlamentom, nedavno usvojene deklaracije o ovom pitanju, odnosno, na povlačenju tužbe protiv Srbije i Crne Gore za genocid.

»Predlagači deklaracije su kad su je donosili bili uvjereni da je ova tužba podnijeta bez saglasnosti legalnih i legitimnih predstavnika srpskog naroda i da je ona time, de fakto, i na neki način tužba i protiv Republike Srpske i suštine samog dejtonskog sporazuma.«

Međutim, predsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske, Remzija Kadrić je istakao da bošnjački članovi ove komisije i dalje smatraju da su usvajanjem deklaracije Narodne Skupštine o tužbi protiv Srbije i Crne Gore ugroženi njihovi vitalni nacionalni interesi tako da kompromisa nije bilo.

»Određene kvalifikacije u ovoj deklaraciji nama to nisu davale za prostor, kao na primjer jedan od stavova u toj deklaraciji u kojem stoji da tužbu BiH protiv Srbije i Crne Gore pred međunarodnim sudom pravde treba povući. To je, po našem mišljenju, bio jedan od razloga zbog kojeg mi nismo imali dovoljno prostora da to pitanje dodatno usaglašavamo.«

Inače, predstavnici zajedničke Komisije Narodne Skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske postigli su danas saglasnost o tome da se izborom sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz ovog entiteta, Jove Rosića ne ugrožavaju ničiji vitalni nacionalni interesi. Stoga više ne postoje prepreke za njegovo imenovanje za sudiju Ustavnog suda B i H iz Republike Srpske čime bi ova institucija ubuduće mogla raditi u punom sastavu zaključeno je na današnjem sastanku.

XS
SM
MD
LG