Linkovi

Hag o parlamentarnim izborima u Srbiji - 2003-12-08


Tužiteljstvo Trubunala još uvijek nema zvaničan stav oko pojavljivanja lica sa haških optužnica na kandidatskim listama za predstojeće izbore u Srbiji. Priznaje se, medjutim, da je riječ o, kako se kaže, ozbiljnom i osjetljivom pitanju, koje treba pažljivo ispitati.

Glasnogovornica Haškog tužiteljstva, Florance Hartmann, potvrdjuje da je u pitanju svojevrstan apsurd, na koji, u svakom slučaju, treba očekivati reakciju Haga. Šef ureda Carle del Ponte podsjeća da su, formalno pravno, sva lica nevina, dok ne budu osudjena, te, takva, imaju pravo i na političku aktivnost. Medjutim, ono na šta se Trubunal može osvrnuti i o čemu može izreći stav je, kako je to rečeno, zloupotreba mogućnosti komunikacije pritvorenika haškog zatvora Scheveningen, Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja, koji se, kao i lica sa haških optužnica: Sreten Lukić, Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević, nalaze na kandidatskim listama za decembarske izbore u Srbiji.

Glasnogovornica Hartmann je zato najavila skoru reakciju Sekretarijata Suda, zbog, po njoj, zloupotrebljenih prava pritvorenika i korištenja kontakata u političke i izborne svrhe. Ipak, kako kaže Florance Hartman nema medjunarodnog zakona kojim se može zabraniti učešće na izborima lica protiv kojih su podignute optužnice za ratne zločine, i podsjeća da, kada je u pitanju nacionalno zakonodavstvo, u regionu samo Bosna i Hercegovina, zahvaljujući Daytonu, ima u zakonu pomenutu zabranu političkog angažiranja takvih lica.

Florens Hartman je zatim dodala da Tribunalu nikako ne idu na ruku izjave pojedinih pravnika u Srbiji o nepostojanju prepreka za kandidaturu haških optuženika na izborima i dodala da želi čuti u sličnim komentarima i ponešto o moralu i odgovornosti lica za koja tužitelji tvrde da su počinila ratne zločine. Po njoj, u tom smjeru je osnivanje sudova za ratne zločine u zemljama regiona i napori da se neki od procesa vode na nacionalnim sudovima, da bi se, kako je rekla odgovornost vratila tamo gdje joj je i mjesto i ljudima ukazalo na to da li i kakve krivnje ima na onima protiv kojih su podignute optužnice.

Osvrčući se na predstojeće izbore u Srbiji, i ministri vanjskih poslova EU, u prijedlogu svojih zaključaka koji bi formalno trebali biti usvojeni sutra, poručuju da su, kako je to rečeno, skupštinski izbori prilika za srpski narod da iskaže rješenost da neopozivo nastavi putem ka Evropskoj uniji. U prijedlogu se pozivaju glasači da tu priliku iskoriste, što iskazuje stav Unije da glas treba dati samo onima koji su opredjeljeni za demokratiju.

Europski stav je još jasnije prošle sedmice izrekao predsjedavajući Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, Peter Schieder. Zabrinut, on kaže da pojavljivanje optuženih na kandidatskim listama znači, prema njegovim riječima, krajnje negativnu poruku medjunarodnoj zajednici i činjenicu da je riječ o ponovnom izbijanju nacionalizma.

XS
SM
MD
LG