Linkovi

Teroristi al-Qaide odlučni da izvrše napade hemijskim ili biološkim naoružanjem - 2003-12-08


Komisija Un-a zadužena za pitanja anti-terorizma saopštila je, kako stoji u izvještaju, da se nastavlja povećavati rizik od nabavke i upotrebe oružja za masovno uništenje od strane al-Qaide. Komisija UN-a također upozorava da su teroristi al-Qaide odlučni da izvrše napade hemijskim ili biološkim naoružanjem i ubiju na hiljade ljudi. Jedina ograničenje sa kojim se suočavaju, kaže se dalje u izvještaju, jeste tehnička složenost njihove pravilne i efektne upotrebe.

Ambasador Heraldo Munoz iz Čilea koji predsjedava Komisijom Vijeća sigurnosti Un-a za sankcije kaže da se još uvijek isuviše veliki broj dobrotvornih organizacija koristi za finansiranje terorista. Ambasador Munoz je također rekao da je još uvijek isuviše veliki broj zemalja koje sporo ispunjavaju zahtjeve UN-a za sankcijama za al-Qaidu i muslimane ekstremiste pripadnike Talebana. Glasnogovornik američkog State Departmenta Adam Ereli je izjavio da Sjedinjene države dijele ovu zabrinutost.

Prema njegovim riječima ima veliki broj zemalja koje još uvijek nisu podnijele izvještaj o terorističkim grupama i kako je rekao, to nije dobro. Gospodin Ereli je zatim dodao da Sjedinjene države rade sa ovim zemljama kako bi se ta situacija popravila. Prema riječima gospodina Erelia on ne bi na osnovu ovoga donio zaključak da sve zemlje članice UN-a nisu uradile mnogo u borbi protiv terorizma i zajednički surađivale u tim naporima.

Ustvari, od napada al-Qaide na Svjetski trgovinski centar i Pentagon 11, septembra 2001. god blizu dvije trećine poznatih lidera al-Qaide je uhvaćeno ili ubijeno. Koalicija predvođena Sjedinjenim državama uklonila je sa vlasti talebanski režim u Avganistanu koji je pomagao al-Qaidu. Nekoliko najviših lidera al-Qaidinog partnera u Aziji, Jemaah Islamiyah, uključujući tu i one koji su odgovorni za bombaške terorističke napade na otoku Bali u Indoneziji u oktobru mjesecu 2002. god., uhvaćeni su ili ubijeni.

Ali kao što se u izvještaju UN-a jasno kaže više mora biti urađeno na identificiranju terorista al-Qaide, uskraćivanju izvora finansiranja i sprječavanju da dođu u posjed oružja a posebno oružja za masovno uništenje. Kao što je predsjednik Bush izjavio, ove al-Qaidine ubice treba zaustaviti i, rekao je, mi ćemo to i uraditi.

XS
SM
MD
LG