Linkovi

Haški optuženici na listama za Parlamentarne izbore u Srbiji - 2003-12-08


Na listiza predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji, koji bi se trebali održati 28. decembra nalaze se, kao kandinati ili nosioci lista, i pet optuženika za ratne zločine: Slobodan Milošević, Vojislav Šešelj, Sreten Lukić, Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević. Prema riječima Jamesa Lyona direktora projekta za Srbiju Međunarodne grupe za krize to je jedna indikacija da su ovi ljudi koji su optuženi za ratne zločine pritjerani uza zid. Oni su sada u situaciji gdje se moraju otvoreno braniti s obzirom da više ne mogu da nađu neke kredibilne i rispektabilne političare koji će ih zaštiti i odbraniti na način na koji bi to oni željeli. Osim toga, prema mišljenju gospodina Lyona, to ukazuje da još uvijek postoji određena svijest u nekim segmentima srpskog društva koja podržava cijelu tu priču i cijelu tu filozofiju a na izborima će se vidjeti koliki je njihov procenat.

S obzirom na, u poslednje vrijeme ipak pozitivan razvoj događanja u Srbiji i izvjesnih pohvala koje su došle od Evropske unije i od NATO-a, da li se moglo očekivati da vlada poduzme nešto da se spriječi kandidiranje optuženika za ratne zločine, da se spriječi njihovo stavljanje na liste.

Po mišljenju gospodina Lyona, lijepe riječi koje dolaze iz Brisela i Sjedinjenih Država jesu više, kao pokušaj ohrabrenja demokratskih snaga nego što su neki čvrst signal napretka u Beogradu.

Još uvijek je nepoznanica u kojoj mjeri će ovakav događaj, stavljanje Miloševića, Šešelja, Lukića, Pavkovića, Lazarevića utjecati na međunarodni ugled Srbije i Crne Gore i na sve ono što čine kako bi se intenzivnije uključile u Evropu i zapadne tokove inače. Međutim kako je rekao gospodin Lyon, na osnovu komentara koje je on čuo iz Brisela jasno je da je odluka o stavljanju optuženika za ratne zločine na listu kandidata za parlammentarne izbore u Srbiji izazvala zabrinutost i iz Brisela se pitaju šta ta odluka znači za Srbiju i promjene u Beogradu.

XS
SM
MD
LG