Linkovi

Hrvatski predsjednik u Sarajevu - 2003-12-05


Nakon sastanka Međudržavnog vijeća za suradnju BiH i Hrvatske na kojemu su izaslanstva predvodili predsjedavajući bh Predsjedništva Dragan Čović i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić potpisan je Sporazum po kojem će građani dvije zemlje već od 1. januara 2004. godine moći prelaziti granicu samo uz pokaz ličnih karata,izdatih u okviru CIPS projekta.

Također su potpisani aneksi ugovora o zajedničkim lokacijama na graničnim prijelazima pa će tako Hrvatska i BiH zajednički imati granični prijelaz između Velike Kladuše i Maljevca odnosno Izačića i Ličkog Petrovog sela. Potpisan je i protokol o suradnji Hrvatske i BiH u procesu evropskih integracija, te protokol o suradnji i zajedničkom nastupu na trećim tržištima.

Članovi izaslanstava nisu posebno govorili ostatusu luke Ploče, no Dragan Čović je kazao kako je još jednom konstatirana potreba da se zajednički radi na saobraćajnoj infrastrukturi koja uključuje i koridor V.C. Evropom i međunarodnom zajednicom. G Mesić se sastao i s visokim predstavnikom za BiH Paddyjem Ashdownom a taj razgovor je opisao kao redoviti sastanak i priliku za stalno uzajamno informiranje o problemima koje valja rješavati u BiH. Govoreći o svom susretu s kardinalom Vinkom Puljićem,G Mesić je kazao da je razgovarano "o tome da su Hrvati u BiH konstitutivan narod uz Srbe i Bošnjake i da to treba uvijek i na svakom mjestu potvrđivati».

XS
SM
MD
LG