Linkovi

U Americi najranjivije luke - 2003-12-05


Kada je predsjednik Bush potpisao stvaranje ministarstva za unutrašnju sigurnost prije nešto više od godinu dana, jedan od njegovih glavnih ciljeva je bio spriječiti teroriste i njihovo oružje da uđu u Sjedinjene države. Zvaničnici administracije navode da su aerodromi u zemlji sada u znatnoj mjeri sigurniji, iako izražavaju zabrinutost vezano za luke, u kojima je još uvijek samo mali dio vodenog saobraćaja podložan rigoroznoj inspekciji. Potsekretar ministarstva za unutrašnju sigurnost Asa Hutchinson je jučer jednoj grupi za pomorsku trgovinu rekao da je izazov i dalje ogroman:

U pomorskom svijetu,od kontejnera do brodova i luka, status quo je poziv teroristima da takvo što iskoriste. Moramo učiniti više po pitanju dijeljenja obavještajnih informacija, zaštite lanca nabavke zaliha, osiguranja kontejnera i integriteta posade, te zaštite pristupa lukama.

Prošle godine je izvedena operacija protiv Hemanta Lakhanija, britanskog državljana koji je u saveznoj državi New Jersey optužen da je pokušao prodati rakete za ručno ispaljivanje ruske proizvodnje. Ključni dio sporazuma je, kako se navodi, bio Lakhanijev plan da rakete prokrijumčari brodom kroz luku u Baltimoru. S obzirom da zvaničnici vjeruju da bi takav plan i dalje mogao biti izvodiv, gospodin Hutchinson je objavio da će Bushova administracija izdvojiti dodatnih 100 miliona dolara za poboljšanje sigurnosti u lukama i testiranje nove tehnologije protiv krijumčarenja. Cilj je ukloniti američke luke s liste meta privlačnih za teroriste.

XS
SM
MD
LG