Linkovi

Autor 5-godišnjeg granatiranja Sarajeva dobio 20 godina - 2003-12-05


Sud je Stanislava Galića proglasio krivim za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja, izričući uvjerenje da su snage pod njegovim zapovjednistvom namjerno ciljale civile u Sarajevu.

"Stotine civila ubijene su, a nekoliko hiljada ih je ranjeno u napadima koji su uključivali snajpersku pucnjavu i bombardirane u vremenu koje je pokriveno optužnicom", rekle su sudije, tvrdeći kako"niti jedan civil u Sarajevu nije bio na sigurnom".

Većina sudija je odlučila da je dokazano da je, pored ostalog, sa srpskih položaja grada 5. februara 1994. na pijacu Markale ispaljena granata koja je ubila 66, a ranila više od 140 Sarajlija.

"Većina sudija je uvjerena da su civili u Sarajevu bili napadani direktno i bez razlike sa teritorije pod kontrolom Sarajevsko-romanijskog korpusa. Tačan broj civilnih žrtava nije poznat, ali ono što je poznato je da su ubijene stotine i ranjene hiljade", saopšteno je u pojašnjenju presude.

Svoje mišljenjen je izdvojio sudija Rafael Njeto Navia iz Kolumbije koji je mišljenja da Galiću treba izreći kaznu od 10 godina zatvora, zato što optužba nije "van razumne sumnje" dokazala da je on naredjivao namjerne napade na civile.

Za nakadašnjeg generala VRS tužitelji su tokom sudenja tražili kaznu doživotnog zatvora, a odbrana oslobadajuću presudu.

Stanislav Galić je, inače, prva osoba koju je Haški sud osudio za 44 mjeseca dugu opsadu Sarajeva.

XS
SM
MD
LG