Linkovi

Tribunal će u bosanskohercegovačkom Vijeću imati ravnopravnog partnera - 2003-12-05


U Sarajevu danas prvi put zasjedao Zajednički izvršni odbor, zadužen da koordinira uspostavu posebnog vijeća pri Sudu Bosne i Hercegovine koje će se baviti ratnim zločinima. Izvršnim odborom kopredsjedavaju ministar pravde BiH Slobodan Kovač i viši zamjenik visokog predstavnika za BiH ambasador Bernard Fassier. Pred ovu inauguralnu sjednicu Odbora, na press-konferenciji u Uredu visokog predstavnika zvaničnici Ureda, Haškog tribunala i Ministarstva pravde BiH pozdravili su ovu važnu prekrenicu ka vladavini pravne države BiH i prenošenju ovlasti za procesuiranje zločina na njene institucije.

Predsjednik Haškog tribulana, sudija Theodor Meron izjavio je da će Tribunal u ovom vijeću imati ravnopravnog partnera, a njegovu uspostavu nazvao značajnom, ne samo za BiH, već i za međunarodnu zajednicu.

Ministar pravde BiH Slobodan Kovač je na press-konferenciji zamolio sudije za pomoć i kad je u pitanju efikasnost Ustavnog suda BiH, upozorivši da će taj sud preuzeti oko 10.000 predmeta od Doma za ljudska prava BiH, kojemu mandat ističe 31. decembra ove godine.

BiH ne može imati mir bez pravde, a pravde ne može biti dok ovo specijalno vijeće ne postigne progres - riječi su visokog predstavnika za BiH Paddyja Ashdowna na današnjoj press-konferenciji. Njegov viši zamjenik ambasador Bernard Fassier podsjetio je da je u međuvremenu prikupljeno oko 16 miliona eura za početak implementacije ovog projekta i da je deset radnih grupa zaduženo za svaki njegov segment.

XS
SM
MD
LG