Linkovi

Banja Luka: Zakoni o odbrani i vojsci nisu usvojeni - 2003-12-05


Predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske, Dragan Kalinić je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da entietski parlament sinoć nije usvojio nove zakone o odbrani i vojsci dok su predstavnici opozicije danas istakli da i dalje insistiraju na ukidanju služenje redovnog vojnog roka. Oni su,takođe,izrazili sumnju u namjeru aktuelnih vlasti da hapse osobe optužene za ratne zločine.

Žalosno je što poslanici Narodne Skupštine nisu imali volje da usvoje izmjene zakona o odbrani i vojsci Republike Srpske. Izjavio je ovo predsjednik entitetskog parlamenta, Dragan Kalinić osvrćući se na sinoćnje neuspjelo zasijedanje Narodne Skupštine. Tim povodom, lider SNSD-a i poslanik, Milorad Dodik je danas izjavio u Banjaluci da je shodno nedavnim izmjenama entitetskog Ustava služenje vojnog roka u Republici Srpskoj u trajanju od četiri mjeseca, kako se predlaže novim zakonom o vojsci, neustavno najavljujući i konkretne akcije. »Ako procijenimo da je neustavno, mi ćemo podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti i pozvati regrute da ne poštuju taj zakon.« Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine, Nikola Špirić je na istoj konferenciji za novinare optužio aktuelnu vlast da ovim zakonima obmanjuje javnost. »Zašto nismo bili u stanju da podržimo i taj reformski međukorak - iz razloga što će po konceptu regrutacije vojsku služiti samo sirotinja.« Lider SNSD, Milorad Dodik se osvrnuo i na jučerašnju posjetu američkog ambasadora za pitanja ratnih zločina Pjera Prospera Banjaluci, ocjenjujući njegov sastanak sa zvaničnicima Republike Srpske veoma neugodnim po vlasti ovog entiteta, prije svega zbog sporosti u hapšenju haških optuženika.

»Mislim da će politika State departmenta vezana za ovo pitanje biti veoma energična. Ovdje je procijenjeno da bi na tom pitanju mogli da se poluče određeni uspjesi. Mislim da bi trebali pitati gospodina Čavića jer mislim da je dobio određene rokove i uputu o pretpostavljenoj krivici ako se to ne ostvari.« S druge strane, Nikola Špirić je ocjenio da postoje određeni dogovori da se ništa ne desi u pogledu hapšenja osoba osumnjičenih za ratne zločine. »Na pitanju ratnih zočina moraju da lete ministri unutrašnjih poslova kao kruške, i Federacije i Republike Srpske. A šta se ovdje dešava? Oni su najpoželjniji sagovornici. Dakle, imam osjećaj da se tu radi o nekom međusobnom dogovoru vlasti i predstavnika međunarodne zajednice da se to ne desi.« Čelnici opozicije danas su poručili da pitanje hapšenja haških optuženika moraju što prije zajedno riješiti predstavnici vlasti Republike Srpske i međunarodne zajednice.

XS
SM
MD
LG