Linkovi

Washington: Poewll s izraelskim i palestinskim zvaničnicima o nezvaničnom mirovnom planu - 2003-12-05


Državni sekretar Colin Powell se u Washingtonu susreo sa izraelskim i palestinskim zvaničnicima kako bi razgovarali o nezvaničnom mirovnom planu za Srednji istok. Gospodin Powell je sa drugim zvaničnicima State Departmenta i Bijele kuće proveo više od sat vremena u razgovoru sa palestincima i izraelcima uključenim u plan poznat kao Ženevski sporazum. Izraelska vlada se usprotivila sastanku, nazivajući plan štetnim po izraelske interese.

Inicijativa, poziva na stvaranje Palestinske države na gotovo svim dijelovima Zapadne Obale i Pojasa Gaze, kao i na podjeljenu kontrolu Jerusalema. Predsjednik Bush je tu privatnu inicijativu nazvao produktivnom rekavši da Sjedinjene Države cijene ljude koji razgovaraju o miru. Ženevski sporazum je u stvari djelo bivšeg izraelskog ministra pravde Yossi Beilina i bivšeg palestinskog ministra za informiranje, Yassera Abeda Rabboa.

U medjuvremenu drugi čovjek u izraelskoj vladi, Ehud Olmert kaže da je zvanični mirovni sporazum u zastoju i da je moguće da Izrael poduzme unilateralne korake. On je rekao da to može uključiti aneksiju nekih dijelova okupirane teritorije i povlačenje iz drugih dijelova. U odvojenom dešavanju, predstavnici desetak palestinskih frakcija već drugi dan su razgovarali u Egiptu o mogućem prekidu vatre sa Izraelom. Očekuje se da se razgovorima pridruži i palestinski premijer Ahmed Qureia.

XS
SM
MD
LG