Linkovi

Premijer BiH Ivanić pozvan u Brussels - 2003-12-05


Ministarska delegacija BiH učestvovala je danas, po prvi put, u radu Euro-atlantskog partnerskog vijeća, što se u Briselu tumači kao "izuzetno dobar znak", približavanja zemlje Partnerstvu za mir. Ukazuje se, posebno, da se nakon ratificiranja odbrambenih reformi na državnom parlamentu, o BiH u sjedištu NATO govori u najboljim tonovima.

Tako je i bosnaskohercegovački ministar vanjskih poslova, Mladen Ivanić, vidno zadovoljan nakon učešća u radu skupa partnerskih minstara. Po njemu, riječ je o "praktičnom ulasku u partnersku porodicu". On podsjeća na stav ministara da, što se tiče zemalja članica NATO, čiji ministri su bili svojevrsni domaćini briselskom skupu, Bosna i Hercegovina "može postati, i da je realno očekivati i da postane članica Partnerstva za mir do Istambulskog samita NATO, planiranog za jun naredne godine.

"Ostalo je još nekoliko stvari koje mi moramo da ubrzamo. Dakle, nije riječ o završenom pozivu, ali je napravlje ogroman iskorak kojim su NATO zemlje nagradile sve ono što je u BiH učinjeno u posljednje vrijeme", kaže nakon sastanka ministar Ivanić, uvjeren da ovu vanrednu priliku treba i iskoristiti.

On iznosi uvjerenje da BiH ima "visoku pažnju NATO članica", ne samo prema onome šta je učinjeno u zemlji u oblasti reformi odbrane, već i u drugim oblastima.

"Mislim da je ovo jedan izuzetan dogadjaj ali se ne treba time zadovoljiti. Treba i dalje raditi da bi se do Istambula storili i ostali uslovi da se udje u punopravno članstvo", kaže ministar vanjsih poslova BiH, Mladen Ivanić, nakon učešća u radu Euro-atlantskog partnerskog vijeća.

Komentirajući jedan od osnovnih uslova postavljenih BiH i SCG pred Partnerstvom, koji se tiče predaje Hagu Radovana Karadžića i Ratka Mladića, ministar kaže da je riječ o "uobičajenom sadržaju komunikacije NATO- BiH".

"To nije novo. Mislim da se od Bosne i Hercegovine traži da njene vlasti jasno pokažu jasne napore i spremnost da saradjuje sa Haškim tribunalom".

Da li učešće ministarske delegacije iz BiH na današnjem sastanku partnerskih ministara znači to da je zemlja neopozivo uključena u Partnertsvo", pitanje je na koje šef diplomatije vlade iz Sarajeva primjeti da pred BiH stoji još obaveza kako bi se potvrdilo članstvo. Po njemu, riječ je o "široko otvorenim vratima Partnerstva za mir, ali i formalna odluka još nije donijeta."

Podsjećajući na opredjeljenje Bosne i Hercegovine prema NATO i euro-atlantskim intergracijama, ministar Ivanić posebno ističe činjenincu da je ovaj, po njemu izuzetno veliki korak u tom pravcu učinjen na osnovu saglasnosti partija i institucija u zemlji, a ne na osnovu "nametnutih rješenja".

XS
SM
MD
LG