Linkovi

Washington: Kršćanski, jevrejski i muslimanski vjerski lideri pozvali na mir na Srednjem istoku - 2003-12-05


Kršćanski, jevrejski i muslimanski lideri su u utorak u Washingtonu održali konferenciju za novinare, kako bi pozvali Bushovu administraciju i Kongres da pojačaju napore kako bi se Izraelci i Palestinci vratili na put ka miru. Biskup Mark Hanson je rekao da nasilje i propali pregovori isuviše dugo dominiraju vijestima koje dolaze sa srednjeg istoka.

Danas vjerujemo da je obnovljena nada na putu ka miru - priča koja se treba ispričati. Međuvjerski lideri će zajedno krenuti tim putem dok ne stignu do trajnog mira s pravdom.

Muslimanski lider Imam Feisal Abdul Rauf:

Većina muslimana vjeruje da put ka miru na srednjem istoku vodi kroz Washington.

Rabin Paul Menitoff: Ova izuzetna koalicija muslimanskih, jevrejskih i kršćanskih lidera mobilizira glasove umjerenosti u miru i poziva predsjednika Busha da ispolji smjelo, maštovito i održivo vodjstvo, vodjstvo potrebno da se postigne mirovni sporazum. Pitamo se koliko je još mrtvnih Izraelaca i Palestinaca potrebno da se postigne mir?

Grupa strahuje da će izraelsko-palestinski sukob biti zasjenjen pitanjima američke domaće politike tokom izborne sezone. Kako bi se to spriječilo, grupa mobilizira svoje konstituente, do 100 miliona Amerikanaca, kako bi podstakli kampanju za oživljavanje srednjeistočnog mirovnog procesa.

XS
SM
MD
LG