Linkovi

Hummer ima alternativno gorivo - 2003-12-04


Hummer, civilna imitacija američkog vojnog vozila, je velik i nije jeftin. Medjutim, za neke on predstavlja statusni simbol, ali količina goriva koju Hummer potroši ne samo da je pogubna po džep vlasnika nego i za okolinu. Ali ovo masivno sportsko vozilo sada ima i alternativno gorivo.

Hummer je veliki djip, za kojeg neki kažu da zauzima puno prostora i troši puno goriva. Takve su barem predodžbe o ovom vozilu.

Mi smo ovdje da bi pokazali da nije u pitanju koje ćete vozilo izabrati, nego gorivo koje ga pokreće, kaže Tai Robinson, koji je napravio koncept Hummera koji ne troši samo benzin.

Vozilo može ići na hidrogen, kompresovani prirodni gas, čisto ulje od povrća i biološko dizel gorivo.

Alternativno gorivo omogućava da se ovaj model Hummera iz 1994. godine kreće bez stajanja punih 2 hiljade milja. Može se koristiti i regularno dizel gorivo, ako neko želi.

Hummer obično prelazi sedam do osam milja na galon goriva. A mi sada sa istim vozilom možemo preći blizu 19 milja na galon goriva, kaže Tai Robinson iz kompanije Intergalactic Hydrogen.

Nije loše za Hummer, ali još bolje je što korištenjem ulja od povrća, vozilo ne zagadjuje okolinu.

Miriše kao da kuhate. To je mnogo ugodniji miris nego dizel gorivo.

Performanse vozila su iste, uz nekoliko prednosti. Mašina je tiša i možete dobiti snažno ubrzanje sa malim dodatkom hidrogena. U proizvodnji je moguće automatski regulisati omjer korištenja hidrogenskog i standardnog goriva.

Inače, Hummer na hidrogen dolazi sa standardnom opremom osnovnog modela, uključujući gume koje se same napuhuju i sposobnostima vozila da se kreće izvan ceste, tako da se kreatori nadaju da će mnogo više Hummera prepraviti na hydrogenski pogon i pridobiti njihove ljubitelje da ih koriste.

XS
SM
MD
LG