Linkovi

2005 Lotus Elise, trkaće auto za obične ceste - 2003-12-04


Sve od 1997 Lotus obećava da će dovesti Elise u Ameriku. Sada su, napokon spremni i prve Elise bi se trebale početi prodavati u maju.

Dobra vijest je da je ovaj Elise bolji nego orginalni. Novi model ima 60% više snage, a samo je 14% teži od sadašnjeg evropskog modela.

Novi Elise ima stvari kao što su zračni jastuci, ABS kočnice i klima uredjaj. Jedina stvar što nije tako dobra je startna cijena od $39.000.

Lotus Elise je vozačevo auto. Sjedišta su tanka i niska. Pošto nema puno mjesta u autu, suvozač dobije samo 2/3 od prostora koji vozač ima. Radi toga vozačevo sjedište se može micati dok je suvozačevo fiksno.

Lotus kaže da Elise može ubrzati od 0 - 100 km/h u samo 4.9 sekundi. To znači da je Elise sa novom mašinom brža nego sa starom, pa čak i na niskim obrtajima koji više odgovaraju Rover mašini.

Orginalni Elise je bio baziran na 1.8 L Rover K-serija mašini, što je bio dobar izbor 1996, ali je sada previše zastarila. Lotus je za ovo auto uzeo mašinu i transmisiju iz Toyota Celica-e GT-S.

Sa malim promjenama i boljim kompjuterskim programom ta mašina ima 190 KS, što je 10 više od Celica-e. Takodje zahvaljujući Lotus-ovom programu tu mašinu je lakše držati na velikim obrtajima nego kada je ona u Toyoti.

Da bi se stavila nova i veća Toyotina mašina u Elise, auto se moralo promjeniti, što je dodalo ekstra težinu. Da bi sačuvali fenomenalni balans i držanje na cesti, što je karakteristično tome autu, Lotus je stavio specijalne Yokahama gume na Elise. Lotus tradicionalno ne koristi ABS kočnice, ali sa ovim autom, koje je teže, oni su to promjenili.

Vanjski dizajn auta je skoro isti kao evropska verzija predstavljena 2000 godine. Jedine razlike su dva auspuha i veće kočnice na američkoj verziji. Unutrašnjost auta je takodje urednija nego prije.

Sve u svemu ovo je najbolja Elise do sada. Lotus se nada da će prodati oko 2500 auta u Americi.

XS
SM
MD
LG