Linkovi

Turska predstavlja sve ono što al-Qaida mrzi - 2003-12-04


Turske su vlasti izvršile brojna hapšenja u vezi sa samoubilačkim bombaškim napadima izvedenim 15. i 20. novembra u Istanbulu. U oba ta napada ubijeno je 60-ak osoba i povrijeđeno više od 700. Istraga u Turskoj se nastavlja.

Prema ocjeni zamjenika američkog državnog sekretara Richarda Armitagea ”jasno je da al-Qaida pokušava nanijeti zlo civiliziranim državama koje cijene ljudske živote i prava čovjeka, pa i Turskoj, kao jednoj od takvih zemalja.“ Na mnoge načine Turska predstavlja sve ono što al-Qaida mrzi i čega se boji. Turska je više-stranačka zemlja sa demokratskim oblikom vladavine. Teroristi nastoje nametnuti diktaturu. Turska je predominantno muslimanska zemlja koja štiti slobodu vjere ljudi svih religija. Al-Qaida i svi oni koji surađuju sa tom terorističkom mrežom nastoje nasiljem nametnuti ekstremni oblik islama. Turska je čvrsto na strani vladavine zakona. Teroristi ne poštuju zakone. Predsjednik Sjedinjenih Država George W. Bush je rekao po su teroristi poznaju po svojim akcijama.

”Svjedoci smo njihovog nepoštivanja, potpunog nepoštivanja nevinih ljudskih života. Oni mrze slobodu, mrze slobodne nacije.... I oni, posebno žele nanijeti zlo i demoralizirati slobodne zemlje.“

Turska je takođe poznata po svojim opredjeljenjima. Članica NATO saveza od 1952. godine, Turska je podržala Sjedinjene Države i druge članice Ujedinjenih nacija u suzbijanju agresije Sjeverne Koreje na Južnu Koreju 1950-tih godina. Turska je odlučno stajala i protiv terorističkih grupa, kao Kurdistanske radničke partije, a dala je i veliki i važan doprinos borbi protiv međunarodnog terorizma.

I što je najvažnije, Turska se vlada opredijelila za nastavak unutarnjih reformi kojima će biti unapređene ljudske slobode i ispunjeni kriteriji za početak razgovora o stupanju u članstvo u Evropskoj uniji. Sjedinjene države podržavaju težnju Turske za punopravnim članstvom u Evropskoj uniji. Turska dijeli demokratske vrijednosti te zajednice i Sjedinjene Države vjeruju da je ulazak Turske u Evropsku uniju strateški interes i Evropske unije, i Turske, i Sjedinjenih Država.

Tokom mnogih godina i na brojne načine Turska je bila uzor za druge muslimanske zemlje. Stojeći protiv terora, Turska je uzor i za sve druge nacije.

XS
SM
MD
LG