Linkovi

Veće angažovanje NATO saveza na pomoći i stabiliziciji Iraka - 2003-12-04


Govoreći na na ovom skupu američki državni sekretar Colin Powell je istakao da je na njegovo podsticanje da NATO razmotri mogućnost većeg angažovanja na pomoći i stabiliziciji Iraka - odgovoreno pozitivno.

POWELL: Ono što me danas dojmilo je to što nijedan od od prestavnika zemalja-članica NATO nije govorio protiv većeg angažmana u Iraku, ili nije govori o razlozima zbog kojih to ne bi trebalo uraditi.

Španija, Italija i Poljska predložile su da se razmotri direktno vojno uključivanje vojnih snaga NATO saveza već iduće godine. Ministri su, međutim, su danas ipak naglasili da takva odluka sada ne treba donositi. Francuska i Njemačka, koje su se snažno protivile Amerikancima predvođenoj intervenciji u Iraku, zalažu se za snažniju ulogu Ujedinjenih naroda u nadgledanju vojnih operacija prije nego se saglase sa uključivanjem NATO snaga u Iraku.

Druga tema o kojoj je posvećena značajna pažnja je angažman snaga NATO-a u Afganistanu. U tom smislu generalni sekretar NATO saveza George Robertson je istakao:

ROBERTSON: Mi moramo u Afganistanu ponoviti uspjeh NATO-a na Balkanu. Ako to propustimo, Afganistan i njegovi problemi vrlo brzo će zakucati na naša vrata.

Prema zvaničnim informacijama Turska i Nizozemska su se saglasile da hitno upute odgovarajući broj helikoptera što bi snagama NATO saveza koje broje 5 hiljada i 700 vojnika omogućilo da realiziraju planove o proširenju mirovne misije NATO snaga ograničene sada na Kabul na gradove u više afganistanskih provincija. Lord Robertson je to ocijenio velikim napretkom i izlaženjem u susret zahtjevima koje su NATO-u uputili i Ujedinjeni narodi i afganistanski zvaničnici.

XS
SM
MD
LG