Linkovi

Brussels: Pozivi BiH i SiCG - od prilike do prilike - 2003-12-03


Zemlje koje su posljednje ostale van članstva programa Partnertsva za mir, Bosna i Hercegovina i Srbija i Crna Gora, mogle bi imati svoje "stalne posmatrače" pri ministarskim sastancima predstavnika vojnog saveza i članica Partnerstva.

Ovu inicijativu su potvrdili najviši izvori u NATO, potvrdivši podršku u što bržem približavanju Sarajeva, Beograda i Podgorice željenom članstvu u širokoj sigurnosno- partnerskoj asocijaciji. Medjutim kao što je nedavno podsjetio generalni sekretar NATO, George Robertson, pred BiH i SCG stoje ključni uvjeti, medju kojima i puna suradnja sa Hagom. Ponavljajući tu poruku, jedan od NATO zvaničnika posebno upozorava Beograd: "Bez Mladića u Hagu, ne vidim kako bi Srbija I Crna Gora mogla biti u okviru programa Partnerstvo za mir. NATO se ni u kakvom slučaju neće povući od ovog zahtjeva", kaže ovaj izvor.

Status "stalnog gosta" nije do sada prakticiran u vojnom savezu, tako da će se pozivi delegacijama iz BiH i SCG uručivati "od prilike do prilike", svaki put kada na dbevnom redu bude Partnertsvo za mir, i kada u razgovorima budu učestvovali predstavnici članica partnerstva.

Prvo ovakvo okupljanje biće već u petak, kada će se održati sastanak ministara inostranih poslova zemalja-članica NATO i Partnerstva za mir, na koji su pozvani šef diplomatije Srbije I Crne Gore, Goran Svilanović, kao i njegov bosnanskohercegovački kolega, Mladen Ivanić.

Od ovog skupa se, pored ostalog, očekuju i potvrda obećanja generalnog sekretara Robertsona, izrečenog neposredno nakon njegovog povratka iz Beograda i Sarajeva, da bi dvije zemlje mogle postati članice Partnerstva za mir prije Istambulskog samita NATO, planiranog za jun naredne godine.

XS
SM
MD
LG