Linkovi

Irak: Američke snage uhapsile bliskog suradnika militantnog šiitskog klerika - 2003-12-03


Američke snage u Iraku su uhapsile bliskog suradnika militantnog šiitskog klerika u vezi sa ubistvom dvojice američkih vojnika. Vojni zvaničnici su danas rekli da je Amar Yassiri uhapšen u Sadr Citiju - glavnom centru šiita u okolini Bagdada. To područje je glavna baza šiitskog klerika Muqtada al-Sadra, otvorenog protivnika okupacije Iraka od strane koalicijskih snaga na čelu sa Sjedinjenim Državama.

Iz američkih vojnih izvora je saopćeno da je gospodin Yassiri osumnjičen za umješanost u zasjedu koja je 12-tog oktobra postavljena američkim vojnicima u Bagdadu, u kojoj su dvojica vojnika poginuli.

U medjuveremnu, Washington Post navodi da su američke vlasti u Iraku odlučile oformiti paravojnu jedinicu sastavljenu od Iračana iz pet najvećih političkih stranaka u zemlji. List navodi da će bataljon, u čijem će sastavu biti 750 do 850 članova, identificirati i progoniti lojaliste Sadama Huseina i ostale pobunjenike koji bježe pred koalicionim snagama. Američki i irački zvaničnici kažu da će američke specijalne snage surađivati s bataljonom koji će u početku djelovati u i oko Bagdada.

XS
SM
MD
LG