Linkovi

Prosper u Banjoj Luci: Ne činiti ništa – nije opcija - 2003-12-03


Hapšenje Radovana Karadžića je ključno pitanje za Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu i njegovo lociranje i hapšenje bi dovelo do tačke kada bi domaće institucije mogle da preuzmu kontrolu nad pitanjem ratnih zločina.

Izjavio je ovo večeras u Banjaluci, nakon sastanka sa predsjednikom i premijerom Republike Srpske, Draganom Čavićem i Draganom Mikerevićem, američki ambasador za pitanja ratnih zločina Pjer Prosper, jasno poručivši.

»Ne činiti ništa nije opcija. Morate poduzeti akciju protiv Radovana Karadžića,« istakao je Prosper. On je naglasio da je, kako se izrazio, došlo do napretka u Banjaluci u vezi sa reformama ali da se sada očekuje da se vidi da li je moguće uraditi i nešto više jer će približavanje Republike Srpske i Bosne i Hercegovine Evropi i Partnerstvu za mir uvijek biti uslovljeno hapšenjem Radovana Karadžića. Predsjednik Repblike Srpske, Dragan Čavić je istakao da policija ovog entiteta radi u skladu sa svojim obavezama uključujući i obavezu traženja osoba osumnjičenih za ratne zločine ne želeći da saopšti, detalje.

»Potpuno jasno i nedvosmisleno nam je rečeno da se od Repubike Srpske očekuje praktičan pomak u ispunjavanju obaveza koga do sada nije bilo i očekuje se mnogo ozbiljniji pristup kada su u pitanju lica sa javnih optužnica a, posebno, Radovan Karadžić.«

Čavić je poručio da stav vlasti Republike Srpske po ovom pitanju neće biti promijenjen bez obzira na eventualnu,promjenu vlasti i da će to biti kontinuitet u radu ovdašnjih institucija.Slično je i razmišljanje premijera Republike Srpske, Dragana Mikerevića.

»Mislim da je obaveza ove Vlade i svake druge Vlade da na ovom polju veoma ozbiljno porade. Po ovome će se cijeniti krediblitet Republike Srpske i kredibilitet njenih institucija.«

Američki ambasador za pitanja ratnih zločina Pjer Prosper je večeras, takođe, saopštio da lica optužena za ratne zločine neće biti amnestirana ni kada prestane sa radom haški tribunal pošto će im u tom slučaju suditi domaći sudovi. On je, još jednom, poručio da Ante Gotovina iz Hrvatske mora da ode u Hag, Srbija i Crna Gora treba da isporuče Ratka Mladića dok u Bosni i Hercegovini treba riješiti pitanje Radovana Karadžića.

XS
SM
MD
LG