Linkovi

Započelo sudjenje visokim bošnjačkim oficirima; Nikolić dobio 27 godina - 2003-12-02


U uvodnoj rječi tužitelja je pomenuto da ni general Enver Hadžihasanović niti pukovnik Amir Kubura nisu lično počinili zločine, ali su krivi za njih po "hijerarhijskoj odgovornosti".

Zločini iz haške optužnice počinjeni su mahom 1993. godine, a žrtve su bili hrvatski civili i vojnici u srednjoj Bosni, a opisuju se kao ubistva, masovna streljanja, pljačka, i razaranje gradova i sela.

Ovim je zvanično otvoren pretresni postupak protiv generala Envera Hadžihasanovića (starog 53 godine), koji je u vrijeme na koje se odnosi optužnica bio komandant Trećeg korpusa ABiH i pukovnika Amira Kubure (39 godina), tada komandanta Sedme brdske brigade.

Optužnica Hadžihasanovića i Kuburu tereti za povrede Ženevskih konvencija i kršenje zakona i običaja ratovanja. Obojica su se dobrovoljno predali 2. avgusta 2001, a privremeno su pušteni na slobodu 13. decembra 2001. do 27. novembra 2003.

Po istoj kvalifikaciji, bio je optužen i general Mehmed Alagić, koji je u isto vrijeme privremeno pušten na slobodu. Medjutim, Alagich je 7. marta ove godine umro i postupak prema njemu je, po statutu Tribunala, okončan.

Haški tribunal izrekao je danas Momiru Nikoliću, bivšem oficiru Vojske Republike Srpske kaznu od 27 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih u Srebrenici jula 1995. godine.

Momir Nikolić je, prema optužnici, bio na dužnosti pomoćnika komandanta za bezbjednost i obavještajne poslove Prve lake pješadijske brigade u Bratuncu od 11. jula 1995. do 1. novembra 1995. U tom svojstvu imao je zadatak da koordinira jedinice VRS koje su razdvajale muškarce od žena nakon zauzimanja Srebenice, i da rukovodi razvrstavanjem uhapšenih muškaraca na one koji će biti zatočeni i one koji će biti streljani.

Uhapšen je 1. aprila 2002., Momir Nikolić se 7. maja 2003. godine "potvrdno izjasnio o krivici po tacki optužnice koja ga tereti za progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi kao zločin protiv čovječnosti". Zbog tog priznanja, ostale tačke optužnice - genocid i kršenje zakona i običaja ratovanja - su povučene. On je bio prvi visoki oficir vojske bosanskih Srba koji je priznao odgovornost za srebrenički masakr u julu 1995., kad je ubijeno skoro 8000 Bošnjaka.

Nakon Nikolićevog priznanja krivice, tužitelj je zatražio kaznu od 15 do 20 godina zatvora, a odbrana do najviše deset godina.

XS
SM
MD
LG