Linkovi

Pohvale zemljama Balkana u borbi protiv organiziranog kriminala - 2003-11-28


Danas su se u Bruxellesu čule pohvale, upućene od strane europskih ministara pravde i unutrašnjih poslova, njihovim kolegama sa Balkana. Pohvale su prvenstveno upućene vidnoom progresu koji je u regionu načinjen na polju borbe protiv organiziranog kriminala, krijumčarenja droge i ljudima.

Medjutim, na sastanku je upozoreno da su za Uniju, ali i države Zapadnog Balkana, gubici od organiziranog kriminala višestruko veći od novca koji EU daje projektima za suzbijanje organizirnog kriminala.

Zbog toga je koordinator Pakta stabilnosti, Erhard Busek pozvao države EU da povećaju pomoć za balkanske države.

On je iznio podatak da je samo od šverca automobila u prošloj godini u Evropi ostvaren procijenjeni profit od čak 6 milijardi eura, a najveću ulogu i u tome imaju preprodavci sa Balkana.

Preko Balkana, takodje, prolazi i oko 40 posto heroina za tržište Europske Unije!?

Dajući ocjenu do sada učinjenog u borbi protiv kriminala, Busek kaže: Od Londonske konferencije učinjeno je dosta, ali mislim da to nije dovoljno. Napreduje se suviše sporo, tu je pitanje organiziranog kriminala, ali takodje i izgradnja pravosudnog sistema, sudova i ostalog. Riječ je o važnim stvarima, koje na daju previše "zdrav" imidž regionu u svjetlu njegovog daljnjeg razvoja".

S tim u vezi, balkanski ministri su danas dobili "domaće zadatke" koje, svaka od zemalja treba što skorije ispuniti. Svi oni za cilj imaju jačanje vladavine prava i instrumenata države u efikasnijoj i temeljitijoj borbi protiv "balkanskog seta" kriminala.

Ministar pravde BiH, Slobodan Kovač: Kada su u pitanju oni poslovi koje treba da odradi Ministarstvo pravde, onda se slobodno može reći da su te aktivnosti u znatnoj mjeri poodmakle, da smo uradili brojne zakone, da smo uspjeli implementirati, potvrditi one zakone koji su nametnuti od strane Visokog predstavnika, i mogli bi smo slobodno da kažemo da mi sada u jednom drugom odnosu koračamo prema Europskoj uniji".

Za ministra sigurnosti BiH, Barišu Čolaka, dva su temeljna problema za balkanske države: borba protiv organiziranog kriminala i kontrola granica, koje još uvijek važe za "najporoiznije" o tom dijelu svijeta.

"Upravljanje granicama jedno je od temeljnih pitanja i čitave konferencije su u posljednje vrijeme posvećivane boljoj kontroli granica. Ja mogu kazati da je BiH u tom smislu zaista napravila ogromne iskorake. Nisu to samo naše ocjene, nego i ocjene medjunarodnih promatrača da je državna granična služba zaista jedna od najbolje organiziranih službi Zapadnog Balkana".

Ministrima pravde i unutrašnjih poslova Balkana preostaje, pored ostalog, osnaženje praktične regionalne suradnja, koja, kako se čulo danas, nema prepreka na terenu, već u zakonskoj regulativi koju treba što prije prilagoditi zajedničkim potrebama.

XS
SM
MD
LG