Linkovi

Preko Haga u Partnerstvo za mir - 2003-11-28


Pred Srbijom i Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom stoji još nekoliko uvjeta do članstva u sigurnosnom programu Partnerstvo za mir, poručio je danas prvi čovjek Alijanse Beogradu i Sarajevu.

"Postoji optimizam da se ti uvjeti mogu ispuniti, da se obje zemlje mogu, i da trebaju ući u Partnerstvo za mir do NATO samita u Istambulu, juna sljedeće godine", rekao je danas u Bruxellesu generalni sekretar NATO, George Robertson, zamoljen da komentira svoju nedavnu posjetu Beogradu i Sarajevu.

"Obje zemlj žele da se pridruže Partnerstvu za mir i NATO ih želi vidjeti u Partnerstvu", naglasio je generalni sekretar vojnog saveza. Medjutim, po Robertsonu, sasvim je jasno da Srbija i Crna Gora i Bosna i Hercegovina moraju prije ostvariti tražene standarde, koji će im omogućiti "puno članstvo".

"U oba slučaja, to je vezano za suradnju sa Medjunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu", naglašava generalni sekretar vojnog saveza.

Osvrćući se na SCG, on je medju uvjetima za članstvo pomenuo i odbacivanje tužbe pred Medjunarodnim sudom pravde protiv pet NATO nacija. Govoreći o BiH, Robertson je rekao da je neobično važan i uspješan dovršetak reformi odbrane, koje su u toku.

XS
SM
MD
LG