Linkovi

Washington: Za Martinim stolom uvijek ima mjesta za gladne - 2003-11-28


U Washingtonu, glavnom gradu Sjedinjenih Država, postoji mjesto gdje siromašni mogu naći topli obork. To je takozvani Martin sto, za kojim se nahrane gladna djeca, beskućnici i stariji....posebno tokom Dana Zahvalnosti. Tada u pripremanju prazničkog objeda učestvuje i na stotine dobrovoljaca, kao što govori priča Zulime Palacio.

Gosti strpljivo čekaju kako bi ušli i sjeli za Martin sto. Oni znaju da ih čeka poseban objed. Coral Wilson dolazi za Martin sto već 13 godina. On je bez posla i ima šestoro djece. Mi smo ustvari gladni i htjeli bi da jedemo, kaže Coral Wilson.

Henry je nezaposlen i bez porodice. Ovo je moj prvi objed ovdje i po onome što sam čuo to je dobra hrana i uživaću u njoj, kaže Henry.

Prijatelji ovog beskućnika Gregory i Mohammed se slažu da je hrana dobra, a Gregory dodaje - Ja sam redovan.

Martin sto je odpočeo 1980 godine kao kuhinja za gladnu djecu Washingtona. Sada hrani i mnoge odrasle. Niko ništa ne pita. Svako ko dodje zna da će dobiti mjesto za stolom i hranu.

Predsjednica Martinog stola, Veronica Park kaže da se jelovnik za Dan zahvalnosti nikada ne mjenja: Thanksgiving je poseban u smislu da serviramo pečenu ćurku, grašak, pire krompir sa zaljevom od brusnica, zatim slatki krompir, salatu i slatku pitu i kolače, čaj i sok.

Mada je Thansgiving uvijek posljednjeg četvrtka u novembru, Martin sto je obično serviran u nedjelju prije toga. U prosjeku oko 200 ljudi dolazi u smjenama kako bi jeli u dvije sobe za ručavanje. Dozvoljeno je jesti za stolom koliko ko može, ali i ponijeti nešto za kasnije. Tokom dva sata nahrani se oko dvije hiljade ljudi. Dobrovoljci pakuju najmnaje oko 100 obroka koji će biti dostavljeni starijim osobama koji nisu mogli doći.

Inače, Martin sto je otvoren tokom cijele godine zahvaljujući radu oko 4 hiljade dobrovoljaca. Za Thanksgiving oko 200 dobrovoljaca kuhaju, serviraju i čiste.

Veronica Parker kaže da je ključ u organizaciji: Trebamo preko 200 ćurki, tako da recimo imate nekoga ko se javi i kaže da će donirati jednu, ali može ispeći dvije ćurke. Sa druge strane neko će reći da može donirati jednu, ali je zauzet i ne može je peći, i kada ih povežete sve je u redu. To je logistika, logistika i samo logistika.

Neki od dobrovoljaca to rade više od dvije decenije. Za Dave i njegovu pordicu, koja je živjela u Washingtonu, pomaganje za Martinim stolom u vrijeme Thanksgivinga je postalo porodična tradicija, i sada da bi je nastavili dolaze iz Sjeverne Caroline za praznik. Majka, otac, kćerka i tri unuka. Daveova žena Lorain, veteran za Martinim stolom, sada trenira dobrovoljce.

Njihova kćerka April je Gena, sadašnjeg muža srela za Martinim stolom prije pet godina. Gene pomaže u kuhinji. Unuci Davea i Loraine predstavljaju treću generaciju koja pomaže za Martinim stolom.

Do sada su dobrovoljci ostavljali barem jedan dan od svog praznika kako bi nekim drugim život učinili ugodnijim.

Vrijednost hrane u novcu...o tome bi trebala razmisliti, ali duševno zadovoljstvo zajedničkog rada je neprocjenjive vrijednosti, kaže Veronica Parker.

XS
SM
MD
LG