Linkovi

Kriza vlasti na području Hercegovačko-neretvanskog kantona - 2003-11-28


Kriza vlasti na području Hercegovačko-neretvanskog kantona i dalje eskalira. Nakon što su nedavno bošnjački ministri zamrzli rad na sjednicama kantonalne Vlade, jučer su se vijećnici HDZ-a usporotivili da se na gradskom Parlamentu raspravlja o ukidanju paralelizama u Gradskoj upravi.

Na današnjoj pres-konferenciji gradskog i kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije, zvaničnici SDA optužili su HDZ da teži majorizaciji nad drugim narodima i dominaciji u Heregovačko-neretvanskom kantonu i Gradu Mostaru, uz riječi da se HDZ zalaže za ukidanje paralelizama samo gdje mu to odgovara.

Evo šta je uz ostalo rekao čelnik SDA HNK, Salko Sokolović:

«Vlada radi, odgovorno tvrdim, nezakonito, donosi odluke koje su na štetu vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka i Srba. Sva akta koja po sadržaju Bošnjaci i Hrvati ne mogu dogovoriti, po nalogu predsjednika Vlade i hrvatskih ministara se rade i dostavljaju drugim institucijama bez učešća Bošnjaka, dakle jednostrano, kao da nema Bošnjaka.»

S druge strane, u HDZ-u kažu kako nije slučajno kriza na nivou Mostara, nego i u Federaciji.

Evo šta je nakon jučerašnjeg prekida sjednice Gradskog vijeća, izjavio predsjednik tog organa, Ivan Musa iz HDZ-a.

«Sve se to reflektira povodom preustroja Grada Mostara. Moje je mišljenje, a i mišljenje našeg kluba da je to sve dirigirano, da se izazove kriza, da se izvrše raznorazni pritisci na Povjerenstvo koje je formirano za izradu statuta Grada Mostara, da bi se skupili nekakvi poeni. Koji i kakvi, vjerujte mi da ne znam.»

Inače, Komisija za izradu novog Statuta Mostara, koju je spomenuo gospodin Musa, ima još nekih 17 dana da završi svoj posao. Ono što se zna jeste da još nema dogovora o ključnim pitanjima, a to su iz koliko će jedinica lokalne samouprave i izbornih jedinica Mostar biti sastavljen, te na koji način će biti birano Gradsko vijeće.

U medjuvremenu su ambasadori koji predstavljaju zemlje-članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini saopćili na današnjem sastanku u Sarajevu da smatraju da je Komisija za reformu Mostara, pod predsjedavanjem gospodina Norberta Winterstein-a, jedino tijelo koje je kompetentno da razriješi preostala pitanja vezana za grad Mostar. Amabasadori zemlja-članica Upravnog odbora apelirali su na članove Komisije da u interesu svih građana grada Mostara postignu koncenzus koji će omogućiti da Mostar postane ujedinjen grad kao jedinstvena jedinica lokalne samouprave. Ambasadori su takođe izrazili svoj čvrst stav da niti jedan konstitutivni narod ne smije dominirati gradom Mostarom.

XS
SM
MD
LG