Linkovi

George Robertson u Sarajevu - 2003-11-27


Generalni sekretar NATO-a lord George Robertson izjavio je danas u Sarajevu da se nada da će poslanici Zastupničkog doma Parlamenta BiH donijeti jedinu ispravnu odluku i usvojiti Prijedlog zakona o odbrani u BiH za kojeg NATO smatra da je dobar zakon.

Lord Robertson je na press konferenciji u Sarajevu, iskazao želju NATO-a da BiH ispuni uvjete za pristupanje Partnerstvu za mir kako bi postala punopravni član evro-atlantske zajednice.

Primarnu odgovornost za hapšenje Karadžića i Mladića i njihovo izvođenje pred Haški tribunal imaju strane potpisnice Daytonskog ugovora i odgovornost za to što su oni još na slobodi ne treba prebacivati isključivo na NATO. Robertson je podsjetio da prema Daytonskom ugovoru snage SFOR-a trebaju hapsiti optužene za ratne zločine jedino kada na njih naiđu tokom obavljanja redovnih dužnosti i da bh. političari imaju najveću odgovornost za njihovo hapšenje.

Međutim, za Karadžićem i Mladićem se i dalje traga i ovaj region neće biti siguran i stabilan dok se oni ne izvedu pred sud, kazao je Robertson. Prema njegovim riječima, SFOR nikad nije sjedio skršenih ruku, iako to nije njegova primarna odgovornost, ne odmara se nijedan dan i na kraju će vjerovatno imati sreću i uhapsiti ih. Roberston ovo je izjavio nakon susreta sa Visokim Predstavnikom za BiH, Peddyjem Ashdownom i komandantom SFORA Wiliamom Paccketom.

Nakon ovih susreta,generalni tajnik NATO-a sreo se sa članovima Predsjedništva BiH i članovima kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Inače, Klub poslanika Srpske demokratske stranke i poslanik Partije demokratskog progresa Jelina Đurković napustili su sjednicu Predstavničkog Doma Parlamenta BiH jer nije uvažen njihov prijedlog da se rasprava o Prijedlogu zakona o odbrani BiH odloži dok Narodna skupština RS ne usvoji amandmane na Ustav Republike Srpske i dok se ne usklade razlike u tekstovima prijedloga ovog zakona. G. Robertson je izrazio žaljenje što političari u BiH daju "loš signal" o svojoj ozbiljnosti u vezi sa reformom odbrane i odbijaju da donesu odluku koja se "mora donijeti".

Visoki predstavnik Paddy Ashdown je poručio kako su pojedine stranke iz Republike Srpske i njihovi lideri svojom neodgovornošću koju su danas pokazali u Parlamentu nanijeli ogromnu štetu BiH, koja je sada postala njihov talac ističući da će time biti ugroženi napori za priključenje BiH Partnerstvu za mir. U međuvremenu, Parlament BiH, nije usvojio Prijedlog zakona o reformi obrane, jer, bez obzira na brojčanu većinu, nije postojala entitetska većina.

XS
SM
MD
LG