Linkovi

Američki praznik Thanksgiving: Zahvala dragom Bogu za plodnu žetvu - 2003-11-26


Kao što to i samo ime kaže, to je vrijeme kada se svi Amerikanci, svih vjera, zahvaljuju za dobre stvari koje su se dogodile prethodne godine. Obično prije velike večere, mnogi Amerikanci prisustvuju paradama i utakmicama američkog fudbala. Ali svako se raduje velikom objedu krajem dana, gozbi s ukusnom hranom i molitvom kao što je ova:

Bože blagoslovi nas za ove poklone koje ćemo dobiti od tebe putem Krista. Amen.

Tradicija Thanksgivinga je zapravo počela 1621, u dijelu koji je danas savezna država Massachussets, kada su se pilgrimi okupili kako bi zahvalili Bogu što je omogućio plodnu žetvu koja će mnogima pomoći da prežive zimu. Žito koje su oni donijeli sa sobom iz Engleske nije uspjevalo na tlu brdovitih planina Nove Engleske, te su mnogi umrli od gladi. Ali urođenici, američki Indijanci su prema njima bili susretljivi. Bilo je tu mnogo stvari za koje je trebalo biti zahvalan i indijanci su bili pozvani na gozbu.

U moderna vremena, Dan zahvalnosti je postao najužurbanije doba godine za putovanja, bilo avionom, autobusom, vozom ili automobilom, kako bi taj praznik proveli u krugu obitelji. To je također vrijeme kada na hiljade volontera dio svog praznika provode s beskućnicima i onima kojima je potrebna pomoć, dijeleći svoju hranu s njima, upravo kako su i to činili i Indijanci prije više od 380 godina.

XS
SM
MD
LG