Linkovi

Deronjić u Den Haagu : Sve muške Muslimane treba pobiti - 2003-11-26


Danas je svjedok optužbe na sudjenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku, Slobodanu Miloševiću, Miroslav Deronjić, ustvrdio da je sami vrh Republike Srpske sačinio nalog za likvidacijom Bošnjaka iz Srebrenice.

U pisanoj izjavije svjedok naveo da mu je tadašnji lider bosanskih Srba, Radovan Karadžich početkom jula na Palama, pred sam napad na Srebrenicu, rekao da sve muslimanske muškarce treba pobiti.

Deronjich je svjedočio da mu je Karadžich to saopštio neposredno naon razgovora sa načelnikom SDB Srbije, Jovićom Stanišićem, koji se, takodje, tada zatekao na Palama.

On je ustvrdio da mu je Karadžich 13. jula, dva dana nakon ulaska vojske bosanskih Srba u Srebrenicu, najavio da će u Bratunac doći neko sa instrukcijama šta učiniti sa oko 2.000 zarobljenih Bošnjaka.

Taj "neko" je bio načelnik bezbjednosti VRS, pukovnik Ljubiša Beara, koji je prenio naredjenje "s vrha" da zarobljenike treba streljati. Nakon toga, prema svjedoku, organizirano je prebacivanje Bošnjaka na područje zvorničke opštine, gdje je izvršena njihova masovna egzekucija.

Inače, govoreći o uzrocima sukoba u BiH, Deronjić je naveo plan SDS-a o stvaranju srpskog entiteta. Medjutim, za naposredne uzroke sukobima, on je okrivio paravojne formacije iz Srbije- one pod kontrolom Željka Ražnjatovića- Arkana i Vojislava Šešelja, koje su ušle na teritorij BiH, ubijajući i protjerujući bošnjačko stanovništvo.

Po njemu, to je izazvalo reakciju Bošnjaka, što je rasplamsalo rat, stvarajući znatne žrtve na obje zaraćene strane- medu stalima i izazivajući srebreničku tragediju.

Miroslav Deronjić je tada bio predsjednik SDS-a u Bratuncu, a pred Haškim sudom je priznao krivnju za zločine nad Bošnjacima u selu Glogovi, proljeća 1992 godine.

U odvojenim haškim zbivanjima bilježimo početak žalbenog postupka na presudu nekadašnjem generalu vojske bosanskih Srba, Radislavu Korstiću, osudjenom na 46 godina zatvora zbog učešća u genoicidu nad Bošljacima Srebrenice. Uz to, danas se po prvi put pred Tribunalom pojavio i Milan Babić, koji je dobio priliku da se izjasni o krivnji po navodima nedavno objavljene optužnice protiv nekadašnjeg predsjednika tzv. SAO Krajina.

Tužitelj Haškog suda je danas pred Žalbenim vijćem zatražio doživotnu kaznu za srpskog generala Radislava Krstića, koji je na prethodnoj sudskoj instanci osudjen na 46 godina zatvora zbog odgovornosti za masakr u Srebrenici.

Izrečeno je to tokom žalbenog postupka koji je danas otpočeo u Hagu, organiziranog zbog neslaganja ni odbrane ni otužbe sa visinom kazne zatvora, prethodno odredjenom za Krstića- odbrana je mišljenja da je zbog "paralelnog lanca zapovjedanja", njihov branjenik bio van udjela u zločinu, o čemu tvrde da imaju i dodatne dokaze.

Sa druge strane, tužitelji misle da je, zbog razmjera maskra, nekadašnjem generalu srpskih snaga u BiH, odredjena nedovoljna kazna.

"Ako je optuženi proglašen krivim za smrt blizu 8 000 ljudi i deportaciju hiljada drugih, ako je dokazano da je imao centralnu ulogu u izvršenju tog zločina, onda je jedina mogućna presuda doživotni zatvor", rekao je predstavnik tužitelja.

Žalbeni postupak se nastavlja sutra.

U drugoj haškoj sudnici su danas su branitelji Milana Babića, prilikom njegovog prvog pojavljivanja pred Haškim sudom, najavili da će se optuženi naknadno, najkasnije do 15. januara 2004. godine izjasniti o krivnji u odnosu na tačke haške optužnice.

Ranije ovog mjeseca Tribunal je objavio optužnicu protiv nakadašnjeg predsjednika tzv. SAO Krajine, koja ga, pored ostalog, tereti za zločine protiv čovječnosti nad Hrvatima i drugim ne- Srbima, te kršenje zakona i običaja ratovanja na području pod srpskom kontrolom tokom 1991. i 1992. godine.

XS
SM
MD
LG