Linkovi

Gradonačelnik New Yorka, Michael Bloomberg na Kosovu - 2003-11-25


Gradonačelnik New Yorka, Michael Bloomberg je jučer posjetio Prištinu, gdje ga je toplo dočelo lokalno stanovništvo i američki vojnici u vojnoj bazi Camp Bondsteel.

Michael Bloomberg je na Kosovo stigao u ponedjeljak. On je svečano dočekan u Prištini, gdje ga je pozdravio predsjednik Kosova Ibrahim Rugova i premijer Bajram Rexhepi.

U centru Kosova gospodin Bloomberg je položio bijele ruže uz statuu Majke Tereze, a zatim je kolona automobila sa gradonačelnikom New Yorka krenula iz Prištine do obližnje američke vojne baze Camp Bondsteel u okviru šestosatne ture kroz pokrajinu koja je pod kontrolom UN-a od okončanja rata 1999. godine.

Povlačeći paralele izmedju mirovne misije i rata kojeg Amerika vodi protiv terorizma, gospodin Bloomberg je zapovjedniku američkih trupa na Kosovu generalu Jerry-u Beck-u Junioru predao komad spaljenog željeza iz ruševina Svjetskog trgovinskog centra.

Vojnici su zatim sa gradonačelnikom New Yorka podjelili ručak, izražavajući zadovoljstvo njegovom posjetom. Inače, posjetu Michaela Bloomberga Prištini organiziralo je Nacionalno Albansko-Američko Vijeće sa sjedištem u Washingtonu.

Gospodin Bloomberg je iz Prištine odletio u Izrael gdje je prisustvovao otvaranju pedijatrijske bolnice, koja je otvorena u čast njegove majke Charlotte Bloomberg, sa kojom je gradonačelnik New Yorka stigao u Jerusalem. Charlotte Bloomberg, kojoj je sada 95 godina je stalni član Američke organizacije žena - Hadassah, koja podržava Izrael i koja je do sada izgradila dvije veće bolnice u Izraelu i pet medicinskih škola.

XS
SM
MD
LG