Linkovi

Concord je put završio brodom - 2003-11-25


Jedini putnički avion koji je letio nadzvučnom brzinom svoje putovanje završio plovidbom.

Jučer su, radnici u New Yorku koristeći gigantsku dizalicu, Britansko-Francusku spresoničnu letjelicu Concord postavili na tegljač koji će ga odploviti u Muzej avijacije, pomorskih i istraživanja svemira, na Manhattanu.

Nakon što je toliko puta doletio preko Atlantika prevozeći na hiljade slavnih - Concord, je na kraju ušao u njujoršku luku kao i milioni prijašnjih imigranata - na brodu. 88 tona težak nadzvučni avion vrijedan oko 350 miliona dolara postaće jedan od najnovijih i najzanimljivijih muzjeskih eksponata u Intrapid Sea Air and Space Muzeja na Manhattanu. Za ovaj muzej koji postoji 20 godina i koji je pažljivo prikupio vrijednu kolekciju vojnih aviona, uspjeh da dodje do jednog od ukupno 18 aviona Concord je sličan uspjehu umjetničkih muzeja kada se domognu nekog platna Van Goga, kažu iz muzeja koji priprema posebno odjeljenje o istoriji trans-Atlantskih putovanja.

Concord je izazivao znatiželju mnogih tokom 27 godina leta, ali je za kartu trebalo platiti oko 10 hiljada dolara. Kasno ove zime, ili na proljeće, kažu iz muzeja, posjetiocima muzeja biće dostupan ulazak u jedini supersonični avion na svijetu, ovaj put za samo 14 dolara. U muzeju vjeruju da će mnogima to biti izazov čak i kada Concord čvrsto stoji na zemlji.

XS
SM
MD
LG