Linkovi

Iran i nuklearno oružje - 2003-11-25


Iranska vlada je pokušala skriti svoj program nuklearnog naoružanja , te je propustila da izvijesti o svojim aktivnostima, kao što se to zahtijeva međunarodnim sporazumima.Tri izvještaja koje je podnio šef Međunarodne agencije za atomsku energiju su ukazala na to da Iran krši svoje obaveze preuzete Sporazumom o nuklearnoj neproliferaciji. U vrijeme dok je iranska vlada poricala da posjeduje bilo koji program razvoja nukelarnog naoružanja, Međunarodna agencija za atomsku energiju sakupila je ogromnu količinu činjenica koje govore suprotno.Posljednji izvještaj je svjetlo dana ugledao desetog novembra. U dokumentu se , kaže savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice, iznose podaci ”koji bi trebali odagnati svaku sumnju o tome šta se dešava u Iranu.“

RICE: Međunarodna agencija za atomsku energiju je jasno kazala da Iranci skrivaju podatke, a ni da u prošlosti nisu bili iskreniji. Mislim da se sada postavlja pitanje da li će oni biti istinoljubivi u budućnosti? Da li će oni pravedno kazati šta se to dešava u Iranu? Da li će se složiti sa mjerama provjeravanja i protokolima koji međunaordnoj zajednici pružaju neko povjerenje, s tim da oni nisu bili transparentni u prošlosti , a pod znakom je pitanja da li će biti u budućnosti.

Gospođa Rice je kazala da izvještaj Međunarodne atomske agencije potiče na ” veoma ozbiljne zabrinutosti o tome šta se dešava u Iranu i šta bi se moglo nastaviti dešavati“:

RICE: Međunarodna zajednica ima obavezu, s obzirom na informacije kojima sada raspolaže, da osigura da sve na što se iranska vlada obaveže sada, mora pokrivati i ono iz prošlosti .Takodjer, mora se apsolutno insistirati na provedbi obaveza koje se sada preuzmu.

Iran mora pokazati svijetu da ne posjeduje program nuklearnog naoružanja. Ukoliko propusti da to uradi, mora se objaviti da vlada u Teheranu ne poštuje medjunarodne obaveze o nuklearnoj neproliferaciji.

XS
SM
MD
LG