Linkovi

EU: Neka se HDZ dokaže predajom Gotovine - 2003-11-24


Izražavajući zadovoljstvo izborima koji su, prema raspoloživim podacima, održani bez incidenata i na propisan način, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost, Javier Solana kaže da izbori potvrdjuju Hrvatske, načinjen proteklih godina, a usmjeren ka postizanju europskih standarda.

Javier Solana je uvjeren da će Hrvatska uz novu vlast nastaviti istim putem. U tom smislu, on ohrabruje sve političke partije, što će učestovati u pregovorima oko konačnog oblika nove hrvatske vlade, da imaju na umu europske vrijednosti i standarde.

"Od velike je važnosti da Hrvatska ima vladu odlučnu da ispuni sve medjunarodne obaveze zemlje, te podrži ekonomske i političke reforme", kaže Javier Solana, za kojega reformska orijentacija nove vlasti predstavlja jedinu moguću osnovu priželjkivanoj integraciji sa Unijom.

Iz Europske komisije se danas poručuje da rad na izvještaju o podobnosti hrvatske kandidature za punopravno clanstvo u EU se nesmetano nastavlja, a da li će konačno mišljenje koje se očekuje najkasnije u martu biti pozitivno, ovisi prvenstveno o saradnji nove vlade s Sudom u Haagu.

Tako se kaže da će se Hrvatska ocjenjivati prema "djelima", a ne riječima, odnosno izjavama u predizbornoj kampanji, pa čak niti prema programima, već "prema djelima samim".

Naglašava se, uz to, da ne treba imati predrasude prema HDZ-u, koji bi vlastitu rehabilitaciju mogao potvrditi brzo i efektno- skorom predajom Hagu odbjeglog generala Ante Gotovine.

XS
SM
MD
LG