Linkovi

Vlasenicki svjedok na sudjenju Miloševiću - 2003-11-24


Današnji nastavak sudskog procesa protiv Slobodana Miloševića, optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj i na Kosovu, te genocid u BiH, bio je prilika da Sud sasluša novog svjedoka optužbe. Riječ je o Ibri Osmanoviću, koji se prisjećao ratnih zbivanja u Vlasenici.

Osmanović je opisao kako je JNA zuzela grad u aprila 1992. te je nakon toga uspostavljena srpska vlast koja je diskriminirala bošnjačko stavništvo.

Pored ostalih Bošnjaka u Vlasenici, bez razloga je uhapšen današnji svjedok, koji je opisao kako je u lokalnoj policijskoj stanici bio podvrgnut zlostavljanju. Prisjechao se, na upit tužtelja, zlostavljanja i ubijanja zatočenika, čija tijela je vidio tokom boravka u pritvoru.

Svjedok je tada nakratko prebačen u logor Sušicu, pa zatim logor Batković, gdje je vidio brojna mučenja, prisilni rad i ubijanja zatvorenika.

Neke su žrtve bile toliko zlostavljane da su tražile da ih stražari ubiju, rekao je haškim sudijama Osmanović.

Optuženi Milošević je, koncentrirajući unakrsno ispitivanje na boravak JNA u Vlasenici, nastojao dokazati da je to bio period "mira i stabilnosti" za grad i okolinu.

Medjutim, svjedok je ustvrdio da je vojska, nastojeći "smiriti situaciju", tražila predaju oružja samo od Bošnjaka, te otvoreno podržavala paljevine i pljačku bošnačke imovine. Uloga tzv. mirovne misije JNA u Vlasenici je bila, prema svjedoku, da pripremi takve okolnosti koje će, po njenom odlasku, ići na ruku srpskoj strani i interesima.

Ne vjerujući svjedokovoj tvrdnji da su vojne jedinice u Vlasenicu stigle sa teritorije Srbije, tačnije iz kasarne u Sremskoj Mitrovici, te da su pripadali Novosadskom korpusu, Milošević je upitao: "Pa dobro, to da JNA nije bila angažovana ni u Vlasenici, ni, u Zvorniku, ni u Bijeljini je, valjda jasno". Na to je Osmanović odvratio: "S tim se, gospodine, nikako ne bih mogao složiti".

Sudjenje Slobodanu Miloševiću se, nakon sutrašnje pauze, nastavlja u srijedu.

XS
SM
MD
LG