Linkovi

U Hrvatskoj normalne političke promjene - 2003-11-24


Da prokomentira preliminarne rezultate izbora u Hrvatskoj, Mirela Bruk je zamolila Daniela Serwera- direktora Odjela za Balkan Američkog instituta za mir u Washingtonu.Gospodin Serwer izmedjuostalog kaže:

Serwer: Čini mi se da diljem Balkana politika oscilira između više nacionalističkih nastrojenih stranaka i umjerenih struja s druge strane. Ono što se desilo u Hrvatskoj je jedna vrsta normalne izmjena u vlasti. Ne radi se o nezdravoj stvari samoj po sebi, a pored toga mislim da su okolnosti popriličito izmijenjenje i potpuno je nemoguće da nacionalisti danas počine neke od grešaka koje su činili nacionalisti u prošlosti.

VOA: Izgleda da će gospodin Ivo Sanader biti sljedeći hrvatski premijer. Na koji način će on voditi zemlju?

Serwer: Ne znam, ali znam da ćemo ga svi vrlo pomno posmatrati. Mislim da on nema puno izbora osim da Hrvatsku i dalje vodi na putu prema integracijama u Evopsku uniju, prema NATO savezu. To znači da on mora ispuniti zahtijeve koji se postavljaju kako bi Hrvatska bila primljena u ove organizacije - a to automatski znači značajno ograničenje ono što bi on možda uradio na unutarnjem planu , a posebno po pitanju BiH.

VOA: Svjedoci smo propalih izbora u Srbiji gdje su najviše glasova odnijeli radikali, u BiH su na vlasti tri nacionalne stranke, HDZ je pobijedio u Hrvatskoj. Šta ovo znači za buduću situaciju u ovom regionu, kakva se okolina stvara na Balkanu?

Serwer: Ja ne bih upoređivao Radikalnu stranku u Srbiji koja je nereformistička, nacionalna stranka, sa HDZ-om u Hrvatskoj. Da ponovim - čini mi se da politika na Balkanu oscilira između nacionalističlih snaga i umjerenih snaga, premda mislim da se u Srbiji te nacionalističke snage neće vratiti na vlast na izborima zakazanim za decembar.

VOA:Kakvu poruku pobjeda HDZ-a u Hrvatskoj odašilje Hrvatima u BiH?

Serwer: Ne znam, jer Hrvati u BiH izgleda preferiraju čak i radikalnije stranke nego što je HDZ. Izgleda da Hrvati u BiH i dalje imaju isti problem s kojim se susreću godinama - a to je da radije gledaju prema Zagrebu nego prema Sarajevu po pitanju svoje budućnosti, iako ona zaista leži u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG