Linkovi

U Iraku ubijeno najmanje sedmero ljudi - 2003-11-20


U medjuvremenu u dva odvojena bombaška napada u Iraku ubijeno je najmanje sedmoro ljudi. Zvaničnici su saopštili da su mete napada bili vodeća kurdska grupa i lokalni vođa muslimana Sunita koji surađuje sa američkom koalicijom.

Svjedoci su izjavili da je danas bombaš samoubica aktivirao eksploziv u automobilu-bombi ispred ureda Patriotske unije Kurdistana u Kirkuku pri čemu su četiri osobe ubijene. Lider kurdske grupe Jalal Talabani se trenutno nalazi na čelu Iračkog upravnog vijeća kojeg su imenovale Sjedinjene države.

U odvojenom napadu kasno sinoć u gradu Ramadi zapadno od Bagdada automobila-bomba je eksplodirala ispred kuće lokalnog lidera muslimana Sunita. Kako je izvješteno, najmanje dva člana njegove porodice su tom prilikom ubijena.

Danas je ostavku na mjesto gradonačelnika podnio prvi čovjek Falujje, premda nije detaljnije objasnio svoju ostavku. Također danas, zvaničnici su saopćili da je napadač otvorio vatru na jordansku ambasadu u Bagdadu i pri tom usmrtio iračkog policajca.

Obraćajući se novinarimau Bagdadu, brigadni general Martin Dempsey je kazao da je nova ofanziva protiv pobunjenika rezultirala dramatičnim smanjenjem napada.

XS
SM
MD
LG