Linkovi

Osam prijedloga za memorijal posvećen kulama njujorškog Svjetskog Trgovinskog Centra - 2003-11-20


Osam prijedloga za memorijal posvećen kulama njujorškog Svjetskog Trgovinskog Centra, koji su ušli u najuži izbor - jučer su objelodanjeni na novinskoj konferenciji u Njujorku.

Svih osam dizajna, izabranih od nevjerovatnih 5200 prijedloga, u sebi sadržavaju i ploču s imenima onih koji su ubijeni u terorističkim napadima 11 septembra 2001. godine, u Njujorku, Washingtonu i avionu koji se srušio u Pennsilvaniji.

Medju imenima osam finalista po prvi puta objavljenim jučer, ima od lokalnih umjetnika, pa sve do arhitekata medjunarodnog renomea. Finaliste je izabrao žiri od 13 članova, a pobjednik će biti izabran do kraja ove godine. Inače, svaki od ovih osam finalnih prijedloga predvidja zadržavanje ogromnog originalnog zida, koji je nekada bio dio podruma Svjetskog trgovinskog centra - što je jedini sačuvani dio konstrukcije koja se srušila u prah i pepeo.

Neki prijedlozi takodjer predvidjaju izgradnju privatnih dijelova memorijala, u koji bi pristup imali samo članovi obiteolji ubijenih, a jedan od dizajna je zamislio i grobnicu unutar memorijala za ostatke neidentificiranih žrtava. Od 2 hiljade i 752 osobe ubijene tog jutra u New Yorku, oko 60 posto ostataka je identificirano.

XS
SM
MD
LG