Linkovi

Bin Ladenovi ljudi će nastaviti napade na Italijane - 2003-11-19


Imam Abdul Quadir Allah Fall Mamour, muslimanski klerik koji živi pored Torina, je, kako se navodi, dao video za program RAI-a. Na njemu bin Laden kaže: Sretan je čovjek koga je Bog izabrao da bude mučenik. Priroda videa nije sasvim jasna.

Novinar koji je dobio materijal je rekao da mu je imam dao traku,i i navodno tom prilikom rekao da je ona dio duže trake koja je data al-Jazeeri i koja nije u cjelini emitirana. Imam, porijeklom iz Senegala, je jučer istjeran iz Italije i primoran da se ukrca na let od Milana za Dakar. Njegova supruga, Italijanka, je izabrala da ide s njim, zajedno s njihovo četvero djece.

Italijanska novinska agencija Ansa je navela imamove riječi koji je rekao da je napad na sjedište italijanske policije u Nasiriji samo početak i da će bin Laden nastaviti napade na Italiju sve dok ona ne povuče svoje snage iz Iraka. Imam je dodao, citiramo, To kažem ne zato jer sam terorista, već zato što poznajem bin Ladena i njegove ljude i uz njih sam se također borio u Bosni i Hercegovini. Italijanski ministar unutrašnjih poslova Giusepe Pisanu je rekao da su vlasti utvrdile da je muslimanski klerik bio smetnja javnom redu i opasnost po državnu sigurnost.

U svom nedavnom tv intervjuu, imam je rekao da će italijanski vojnici u Afganistanu i Iraku biti napadnuti jer pomažu vojnicima koje predvode Amerikanci, te da će se napadi nakon toga prenijeti na italijanske diplomate. Anti-teroristička policija je prošle nedjelje pretražila imamovu kuću, zaplijenivši video materijal koji, kako se navodi, sadrži svjež film Osame bin Ladena koji poziva sljedbenike na mučeništvo.

XS
SM
MD
LG