Linkovi

Borisav Jović, bivši predsjedavajući Predsjendištva SFRJ, svjedoči u Hagu - 2003-11-18


Svoje svjedočenje u procesu protiv Slobodana Miloševićha započeo je danas bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ, Borisav Jović.

Po Joviću, optuženi je, bez sumnje, imao presudnu ulogu u donošenju svih ključnih odluka:

"Gospodin Milošević je bio apsolutni autoritet, bez obzira da li je bio predsjednik partije, ili ne. Nijedna važna odluka u Srbiji nije donošena bez njega, niti se bez njega mogla donositi, ni kada sam ja bio predsjednik, ni kada to nisam bio. Prema tome, mi smo njega uvijek uvažavali kao prvu ličnost, bez obzira na to što nije bio predsjednik partije, a on sam, lično, je bio vrlo zainteresovan i nije se ni slagao da se donose odluke bez njega. Naravno, takav problem nije ni postojao, mi to tada nismo ni postavljali".

Sa svoje strane, tužitelji su kao dokazni matreijal na sudjenju prezentirali dvije knjige današnjeg svjedoka: "Posljednji dani SFRJ" i "Knjigu o Miloševiću".

Svedok je kazao da je sa položaja u Socijalističkoj partiji Srbije smenjen neposredno nakon objavljivanja svojih knjiga, 1995. godine, i da za taj čin nije dobio nikakvo objašnjenje.

Optužba je, pored kljiga i živog svjedočenja Borisava Jovića, predočila i njegovu pismenu izjavu, načinjenu nakon svjedokovog razgovora sa tužiteljima proteklog vikenda, izjavu koju je na uvid dobio optuženi i haške sudije.

U Hagu se podsjeća da je Jović došao u hag tek nakon tri susreta sa istražiteljima i subpoene, obavezujućeg naloga Haškog suda.

Svjedočenje Borisava Jovića se nastavlja.

XS
SM
MD
LG