Linkovi

OHR poziva na usvajanje novih zakona - 2003-11-18


Prihvatanje Studije izvodljivosti od strane Europske komisije koje je danas obznanjeno je izuzetan uspjeh za ovu državu i to samo osam godina nakon rata, izjavio je glasnogovornik OHR-a Mario Brkić.

“Ovo je povijesna prilika za BiH. Europa je ispružila svoje ruke, a BiH mora posegnuti za njima i zgrabiti ih”, kaže Brkić.

Inače, pred parlamentarcima u BiH trenutno su brojni zakoni koji će, ukoliko budu usvojeni, ubrzati kretanje BiH prema Evropi i NATO-u, ali postoje i neki drugi zakoni koji, ukoliko budu usvojeni, to kretanje mogu usporiti, izjavio je ovo danas na press konferenciji glasnogovornik OHR-a Oleg Milišić.

OHR poziva parlamentarce da glasaju za zakon o carinskom sistemu, pošto je on glavni uvjet za daljnu evropsku integraciju BiH i pošto BiH očajnički treba bolji carinski i porezni sistm za dobrobit građana BiH. Milišić ističe i kako je EC obećala da će osigurati 15 miliona eura pomoći, ukoliko taj zakon bude usvojen u narednim sedmicama.

Također, u OHR-u ukazuju i na značaj odbrambenih reformi, koje u narednim sedmicama ulaze u kritičnu fazu. Parlament BiH trenutno razmatra Nacrt zakona o odbrani, koji će uspostaviti komandu i kontrolu oružanih snaga na nivou države, te državno ministarstvo odbrane.

NATO je naglasio kako je usvajanje tih reformi nužno, ukoliko BiH želi biti kredibilni kandidat za ulazak u Partnerstvo za mir.

U OHR-u upozoravaju kako je restitucija kompleksno i jako važno pitanje koje može ozbiljno ugroziti izglede za ekonomski oporavak i prosperitet u BiH, ukoliko bude usvojen pogrešan model zakona.

Osim toga, i mnogi amandmani na Zakon o sukobu interesa, koji su na razmatranju u bh. parlamentu, ustvari bi legalizirali sukob interesa.

Oni koji podrže takve amandmane ugrozit će izglede BiH u Evropi, te olakšati ljudima da koriste političku poziciju u privatne svrhe.

XS
SM
MD
LG