Linkovi

Ramazan u Denveru - 2003-11-18


Bez obzira gdje živjeli, Ramazan je najvažniji mjesec za Muslimane. U sljedećih nekoliko minuta govorimo kako jedna muslimanska zajednica u gradu Denveru, savezna američka država Colorado, obilježava sveti muslimanski mjesec. Ramazan je deveti mjesec u islamskom kalendaru, kada je Kuran otkriven proroku Muhamedu. Akbarili Thobani je predavač na državnom univerzitetu Metropolitan.

THOBANI: Osnovni princip koji je naveden u Kuranu je kako naučiti ljude na samoobuzdavanje. Post zahtijeva određena žrtvovanja, istrajavanje i to je test naše vjere.

Ljekar Ashraf Abdel Azeem je pedijatar i kaže.

AZEEM: U mjesecu Ramazanu moramo biti bliži Bogu u svakoj djelatnosti koju obavljamo, smjerno govoriti, najbolje što možemo odnositi se prema našoj djeci, supruzi, susjedima, prema svakome.

Drevni običaj obilježavanja Ramazana ugnjezdio se i u američkom gradu Denveru. Kada doletite u ovaj grad, obično vas taksista Musliman vozi u grad. Ali, kako kažu, od 11. septembra, se prema njima ispoljavalja ljutnja.

VOZAČ TAKSIJA: Kada započnemo razgovor, neki od putnika nas počinju vrijeđati, govoriti da smo promuslimanski orjentirani, proarapski i slično-kaže ovaj taksista.

Međutim, ima i izlijeva prijaznosti. Kada je jedan useljenik Musliman ubijen u Denveru, građani su sakupili donacije i izgradili sistem za navodnjavanje u rodnom selu ubijenog Senegalca. Advokat, Wazir Ali Muhammad al Haaq govori o svom iskustvu.

AL HAAQ: Prvi put kada sam došao u Denver iz Caira, strahovito mi je nedostajao moj dom u Egiptu, ali sada osjećam da nigdje drugo neću obilježiti mjesec Ramazan osim u Denveru, toliko smo se ovdje srodili, postali smo jedna velika porodica.

Nastavnik Sihan Jodeh kaže da stvari idu na bolje i da islamska zajendica raste.

JODEH: Govorimo o hiljadama, ne o stotinama hiljada ljudi, tako da je zajednica relativno mala, ali kavlitetna-kaže on.

Bez obzira gdje bili, Muslimani širom svijeta skoro 1500 godina obilježavaju ovaj sveti mjesec.

XS
SM
MD
LG