Linkovi

Adnan Terzić: Mislim da je to ogroman uspjeh! - 2003-11-18


Izvještaj Evropske komisije govori o tome da je fizibiliti studija za Bosnu i Hercegovinu pozitivna. Dakle, nemamo ni famozno “da” ni famozno “ne” nego sveukupno fizibiliti studija je pozitivna.

Mislim da je to ogroman uspjeh kako vlasti u BiH tako i predstavnika međunarodne zajednice, koji su zajedno s nama radili na ovome projektu, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić danas poslije podne na pres-konferenciji u Sarajevu “Fizibiliti studija govori o tome da su vlast BiH partner Evropske komisije, Evropska komisija je prepoznala u našem desetomjesečnom radu jak reformski kurs, prepoznala spremnost za usvajanje evropskih standarda i prepoznala ogromne napore koje smo uložili kako bi smo što je moguće profesionalnije odgovorili na 346 postavljenih pitanja i kako bi smo donijeli startegiju priključenja BiH Evropskoj uniji”, kazao je Terzić.

Mislim, da za ovu godinu možemo reći da je, po pitanju evropskih integracija, najplodnija godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas.

“Ono što je zaključak Vijeća ministara Evropske unije da uz ovu pozitivnu fizibiliti studiju, pred vlasti u BiH se postavljaju određeni uslovi u kojima Evropska komisija želi da vidi vidan napredak. Radi se o 16 tačaka, od jačanja državnih institucija do implementacije reformi koje smo upravo započeli”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Dakle, nakon pokazivanja vidnog napretka u tim sektorima, Evropska komisija će započeti pregovore o potpisivanju ugovora o stabilizaciji i pridruživanju.

“Očekujem i ubijeđen sam da sredinom 2004. godine možemo krenuti u taj korak, da ćemo uspjeti pokazati vidan napredak u ovih 16 sektora i da ćemo do kraja naredne godine imati potpisan ugovor o stabilizaciji i pridruživanju”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić.

XS
SM
MD
LG