Linkovi

Srbijom vlada paranoidni kolaps - 2003-11-17


Politički analitičar Jelena Milić reagira na propale predsjedničke izbore:

Za mene propali predsjednički izbori ne predstavljaju iznenađenje- za Glas Amerike kaže politički analitičar Jelena Milić, pri Forumu za međunarodne odnose sa sjedištem u Beogradu, nestranačke, nevladine organizacije koja prati politička kretanja u toj zemlji.

Ovakav rezultat ovih izbora su posljedica niza stvari koje su se dešavale, od toga da onaj istinski reformski dio DOS-a nije iskoristio priliku i još šestog oktobra široj javnosti nije objasnio njen dio odgovornosti za sve što je zatekao i za sve što će morati da ispuni bez obira što to radikalska Srbija voli ili ne voli i da bez toga neće biti dalje međunarodne pomoći i suradnje.

Umjesto toga suradnja sa Hagom se pravdala neophodnom finansijskom pomoći, ničim drugim. Pravili su se često dvostruki standardi, jednom prilikom su se haški sudionici pratili skroz do Sheveningena, drugom prilikom se za njih kaže da ih neće dati ni po cijenu ostavke i slično.

Znači reformski dio DOS-a je propustio da objasni javnosti njen dio odgovornosti za zatečeno ekonomsko stanje u Srbiji, koliko je ono veliko i grozno i imao je dvostruke standarde kada je u pitanju suradnja sa Hagom, te im se sve to sada vratilo kao bumerang. Ali, smatram da je pored toga potrebno izabrati predsjendika da bi imali bilo kakvu legitimnu instituciju, jer Srbijom sada trenutno vlada paranoidni kolaps. Sve institucije su izgublie legalitet, a legitimitet koji smo dobili petog oktobra je potpuno izgubljen.

U tom smislu velika odgovornost za situaciju koja će sada nastati leži na gospodinu Koštunici i gospodinu Labusu.Svi argumenti koji su postojali prošle godine , kada su oni učestvovali na predsjendičkim izborima i kada je reformski dio DOS-a barem formalno podržavao gospodina Labusa i demokratsku proceduru ,da se na demokratski način dođe do bar jedne legitimne izabrane institucije i čovjeka u toj instituciji, oni ove godine to nisu uradili.Mislim da je dio odgovornosti za ovaj zakonski vakum leži na gospodinu Koštunici i gospodinu Labusu.

Prije svega iz tog razloga što bi legitimnim izborom predsjednika Srbije u Vrhovnom savjetu odbrane imali još jednu kredibilnu osobu, a ne Natašu Mičić. Mi i dalje nemamo oružane snage pod konrolom, mi i dalje imamo agresivni fašizam u formi radikala kojeg nismo ni načeli i ne možemo da se pomjerimo u regionalne euro-atlanske integracije dok to ne uradimo, sve dok se ne suočimo sa činjenicom da ne mogu da nas iznenade optužnice , nego da nas treba iznenaditi činjenica da tri godine ništa nismo uradili po pitanju masovnih grobnica.

XS
SM
MD
LG