Linkovi

Nekoliko reakcija na izbore u Srbiji: Srbiji treba denacifikacija - 2003-11-17


Zvanični Brisel, izrazio je danas žaljenje i razočarenje zbog neuspjeha predsjedničkih izbora u Srbiji. Ilustirirajući, na neki način, očekivanje ovakvog rezultata nedjeljog glasnja, Emma Adwin, glasnogovornica europskog komesara za medjunarodne odnose, Chrisa Pattena kaže da je vlastima u Srbiji u nekoliko navrata ranije upućena primjedba na izborni zakon i sugestija da se on izmjeni.

Umjesto komentara činjenice da je najveći broj glasova dobio kandidat ekstremne desnice, na je, ipak, rekla: "Zbog načina na koji su organizirani izbori, potencijalni kandidati nisu učestvovali, stoga nije jasno da li ovaj rezultat odražava stvarnu političku volju srpskog naroda".

Adwin tvrdi da je sada pažnja evropskih institucija i zvaničnika fokusirana na decembarske parlamentarne izbore: "Nadamo se da će u ovim izborima učestvovati mnogo veći broj glasača”, rekla je glasnogovornica europskog komesara za medjunarodne odnose, i dodala: "Nadamo se da će kao rezultat tih izbora proizići pro-europska vlast sa kojom mi možemo saradjivati. Vlast koja je odana reformama i koja će odraziti stvarnu volju srpskih glasača".

Za šefa ureda Javiera Solane, Cristinu Gallach, neuspjeh predsjedničkih izbora u Srbiji je bio "jasan glas protesta", koji je izrazio frustraciju naroda zbog teške ekonomske situacije i mnogih problema u transformaciji. Ovakav rezultat izbora takodje pokazuje opasnost od dubokih podjela izmedju reformskih stranaka, uvjerena je Solaninna glasnogovornica, koja tvrdi da neuspjeh predsjedničkih izbora u Srbiji treba shvatiti kao "poziv na budjenje" za sve one koji podržavaju reforme, posebno uoči parlamentarnih izbora 28. decembra.

Izvinjenje koje uputio predsjednik zajednice Srbije i Crne Gore, Svetozar Marović, je kurtoazni gest koji ne znači ništa, rekao je ugledni analitičar i komentator «Oslobođenja», Gojko Berić, na okruglom stolu kojeg je danas u Mostaru organizovala nevladina organizacija Nansen Dijalog Centar.

Berić je odbacio poređenja izvinjenjâ na balkanskim prostorima sa gestom bivšeg njemačkog kancelara, Willija Brandta iz 1970., rekavši kako je riječ o pogrešnoj analogiji, jer je gest kancelara Brandta došao nakon štoje njemački narod prošao proces denacifikacije.

Na predsjedničkim izborima u Srbiji, podsjetio je Gojko Berić, kandidat Radikala, Tomislav Nikolić dobio je oko 350 hiljada glasova više od kandidata Deomokratske stranke.

IZJAVA BERIĆ: «Mislim da je to jedan poražavajući ishod. Moram vam reći da i najveći pesimisti, u koje spadam i ja, nisu očekivali takav ishod. Mogu tek misliti šta bi bilo da je Šešelj ovdje, da nije u Hagu. On bi hotimice pomeo svakog kandidata i Srbija bi postala definitivno četnička Srbija.»

Kada bi sve to bilo unutrašnja stvar Srbije, to bi se moglo podnijeti, rekao je komentator «Oslobođenja», ali...

IZJAVA BERIĆ: «Taj je gospodin sinoć u svojim izjavama istakao jedno načelo, koje on maltene izgleda smatra prioritetnim, ukoliko bude izabran za predsjednika Srbije, a to je da će raditi na nekoj vrsti pripajanja Republike Srpske Srbiji, dodavši, «a sa onim što ostane od BiH, mi ćemo lepo sarađivati!»»

Gojko Berić je naglasio kako se približavaju i izbori u Hrvatskoj, gdje se, kako je rekao, premijer Ivica Račan nije proslavio u teduđmanizaciji Hrvatske i gdje će se najvjerovatnije na vlast vratiti HDZ.

XS
SM
MD
LG